Social

Dializa ca mod de viaţă. Nefrolog Daniela Maria recomandă investigaţii din timp pentru a încetini boala renală cronică

Pentru bolnavii cu insuficienţă renală în stare avansată, dializa devine un mod de viaţă. De trei ori pe săptămână, un bolnav petrece câteva ore în spital pentru hemodializă, fără de care viaţa sa ar fi în pericol. Sau recurge zilnic la dializa peritoneală, pe care trebuie să o facă zi de zi acasă. Dar boala ar putea fi încetinită dacă ar fi descoperită la timp. Numai că, la fel ca multe alte afecţiuni, ea evoluează silenţios şi, în lipsa unor investigaţii preventive, ajunge să fie descoperită târziu.

Diabetul şi hipertensiunea, cauzele principale în insuficienţa renală cronică

Dr. Daniela Maria, şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, subliniază cât de important este să conştientizăm efectele acestei afecţiuni şi să ascultăm sfaturile specialistului, odată ce se pune diagnosticul.

„După 65 de ani, funcţia renală începe să scadă. Diabetul zaharat şi hipertensiunea sunt primele două cauze ale insuficienţei renale cronice. Pacienţii diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni trebuie monitorizaţi îndeaproape. Este nevoie de o colaborare a medicului de familie sau a medicilor de specialitate cu medicul nefrolog, e nevoie de îndrumare a acestor pacienţi către nefrologie, pentru a ţine sub supraveghere evoluţia funcţiei renale. Dacă depistăm funcţia renală alterată la timp, putem iniţia un program de urmărire cu analize cel puţin la şase luni şi putem institui un tratament care să încetinească progresia bolii renale cronice”, explică medicul.

La tineri, boala renală cronică poate trece neobservată

În cazul tinerilor, insuficienţa renală cronică poate trece mult timp neobservată, pentru că nu este o afecţiune care să producă simptome „zgomotoase”:

„Am avut pacienţi tineri care s-au prezentat în urgenţă cu epistaxis (sângerare nazală – n.r.) care nu se oprea şi au descoperit că aveau insuficienţă renală severă, sau aveau edeme gambiere (umflarea picioarelor) şi nu ştiau de ce, cu hipertensiune arterială bruscă”, transmite dr. Maria.
Specialistul spune că persoanele peste 30 de ani ar trebui să îşi facă o dată pe an analizele uzuale şi o ecografie abdomino-pelvină, pentru că în cazul tinerilor, boala evoluează adesea silenţios. Factorul genetic este şi de luat în seamă. „Dacă avem în familie cazuri de boală renală cronică, trebuie să ne monitorizăm funcţia renală cu mai multă atenţie. Apoi, pacientul trebuie să respecte indicaţia terapeutică, să se informeze din surse medicale, să nu neglijeze sfaturile specialistului”, adaugă medicul.

Iniţierea dializei, un proces care trebuie urmărit cu atenţie

Spitalul public este primordial în tratamentul pacientului cu insuficienţă renală care are nevoie de dializă, transmite şefa secţiei de Nefrologie de la SCJU Craiova.

„Iniţierea terapiei de substituţie a funcţiei renale nu se poate face decât într-un spital de stat. Când se pune diagnosticul de insuficienţă renală în stadiul V, cu necesar de terapie de substituţie a funcţiei renale, pacientul trebuie monitorizat pe perioada iniţierii, deoarece pot apărea tot felul de dezechilibre. Preluarea funcţiei unui organ vine după o perioadă în care pacientul stă într-un stadiu de uremie. Pre-dializă, pacientul poate sta o lună,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button