Comentarii

Elon Musk a picat examenul Comisiei Europene. Cum a stricat cel mai bogat om al planetei o jucărie de 44 de miliarde de dolari?

După ce a cumpărat a doua rețea socială din lume, proprietarul Tesla a luat o serie de decizii controversate, care au prăbușit veniturile companiei, transformând-o într-o problemă fără soluții.

Legea europeană care reglementează acțiunile rețelelor sociale a intrat în vigoare în 2023, miliardarul fiind primul proprietar avertizat că încalcă prevederile acesteia și că trebuie să se conformeze rapid.

Prezentarea atacului terorist Hamas din Israel pe rețelele sociale a fost un nou examen picat de marile platforme de comunicare digitală în ce privește răspândirea informațiilor false, a instigării la violență și a campaniilor de comunicare mincinoase, lansate de regimuri politice dictatoriale și de grupuri criminale.

La trei zile după atacul terorist al Hamas asupra civililor din Israel, Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, i-a trimis o scrisoare celui mai bogat pământean, cu o avere de peste 225 miliarde de dolari.

Mesajul nu a fost nici pe departe unul de curtoazie, ci o solicitare fermă din partea Comisiei Europene ca platforma online X, deținută de Elon Musk, să se conformeze prevederilor legale și să nu mai distribuie informații false.

„În urma atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este utilizată pentru a difuza conținut ilegal și dezinformare pe teritoriul Uniunii Europene. Permiteți-mi să vă reamintesc că stabilește obligații foarte precise în ceea ce privește moderarea conținutului”, a scris Thierry Breton.

În acest paragraf introductiv, cel mai bogat pământean e anunțat că încalcă legea. 

BRUXELLES. Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, i-a scris lui Elon Musk, anunțându-l că a încălcat noua lege a serviciilor digitale – Foto: Hepta.ro

Oficialul european i-a cerut miliardarului ca în termen de 24 de ore să prezinte un raport detaliat în legătură cu activitatea platformei X, fostă Twitter, în ce privește detectarea și înlăturarea informațiilor false.

Iar Elon Musk s-a conformat. Linda Yaccarino, președinte executiv al X, fost Twitter, a răspuns solicitărilor Comisiei Europene, trimițând raportul și afirmând public faptul că în decurs de ore „X a identificat și a blocat sute de conturi false, afiliate Hamas”.

Comisia analizează raportul. Compară datele cu propriile monitorizări și va lua o decizie. 

În ciuda amenințărilor proferate de Elon Musk și asociații săi că va bloca accesul europenilor la rețeaua socială X, nu au făcut acest lucru și, probabil, nu-l vor face prea curând.

Pe parcursul timpului, și Mark Zuckerberg, președintele executiv și acționarul principal al Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) a cochetat cu ideea de a-și limita prezența pe bătrânul continent ca pedeapsă pentru regulile stricte în ce privește manipularea datelor personale, dar nu a riscat să piardă 450 de milioane de utilizatori, conform datelor publicate de Comisia Europeană, a doua piață de publicitate din lume după cea nord-americană.

Uniunea Europeană face primul pas 

Legea Serviciilor Digitale reprezintă rezultatul unui îndelung și complicat proces legislativ, încheiat la sfârșitul anului 2022, care a intrat în vigoare, începând cu 2023.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button