Ordonanța austerității adoptată, toate cheltuielile înghețate. Marcel Ciolacu spune unde NU se aplică limitările de buget
Iată cele mai recente clarificări privind reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, venite din partea premierului Marcel Ciolacu.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea „ordonanței austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
La scurt timp, premierul Marcel Ciolacu a ieșit public cu declarații:
„Vă spun foarte clar, acest guvern NU poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs e necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii. Tot astăzi aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin programul de convergență.
Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR.
Acest act normativ nu se aplică cu medicamente și materiale sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuieli cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora Guvernul va face alocări din fondul de rezervă. Sunt convins că domnul ministru Boloș va detalia acest aspect după ședința de guvern.
Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, mai întâi în limita sumei de 1 miliard de lei. Totodată deblocăm o situație care drenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale, a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri de guvern definitive pronunțate în materie penală dar și nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități.
Pe ordinea de zi de astăzi avem o serie de exproprieri necesare reavizării unor proiecte de infrastructură de interes național – drumul expres ce face legătura cu Satu Mare și granița cu Ungaria precum și centura Timișoarei, partea de sud.” Totodată, alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca și în cazul celor 2800 de proiecte către UAT-uri.”
Declarația completă susținută de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 27 octombrie, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News