Opinie Diana Coroabă, Partener PwC România şi Monica Ardelean, Senior Manager PwC România: În cazul unor bănci, rata efectivă de taxare poate ajunge până la 72% din profitul brut
Primele cele mai mari zece bănci din România vor plăti un impozit pe cifra de afaceri între 23% şi in unele cazuri peste 100% din impozitul pe profit datorat, în primii doi ani de la intrarea în vigoare a măsurii propuse de guvern, în care cota aplicată va fi de 2%, reiese din calculele realizate de echipa de taxe pentru servicii financiare a PwC România.
Acest impozit minim pe cifra de afaceri se va adăuga impozitului pe profit datorat până acum. Astfel, cota efectivă de impozitare în sistemul bancar – impozit pe profit plus impozit pe cifra de afaceri -, calculată pe baza datelor financiare aferente anului 2022, s-ar situa între 17% şi 72% raportat la profitul brut.
Statul ar putea încasa astfel un impozit suplimentar de cel putin 680 milioane de lei pe an de la bănci, cu 42% mai mult decât nivelul din 2022. Cele mai afectate sunt băncile care aveau o cotă efectivă de impozitare mică şi care beneficiază de anumite facilităţi fiscale (precum neimpozitarea veniturilor din dividende, facilitatea privind profitul reinvestit etc.).
Impozitul pe cifra de afaceri de 2% în primii doi ani se va calcula asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, respectiv asupra cifrei de afaceri reale. Noua impozitare se va aplica, astfel, tuturor veniturilor operaţionale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile cu dobânzile, comisioanele, personalul şi altele. Un alt aspect important care merită menţionat este că impozitul pe cifra de afaceri se va plăti trimestrial, printr-o declaraţie fiscală nouă, iar cheltuiala cu acest impozit nu va fi deductibilă la calculul impozitului pe profit. După primii doi ani de la intrarea în vigoare a noului impozit, cota va scădea la 1% şi se va plăti cel puţin încă doi ani.
Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2024, iar previziunile privind încasările bugetare din acest impozit sunt făcute de Ministerul Finanţelor pentru patru ani. Prin urmare ne aşteptăm ca acest impozit să se aplice cel puţin în această perioadă de patru ani.
Sursa: Analiza PwC pe baza situaţiilor financiare ale primelor 10 bănci din sistem, publicate pentru anul 2022
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels