Rusia continuă să penetreze politica și economia României
Moscova încearcă să păstreze și să-și lărgească influența în România cu ajutorul afacerilor, propagandei, agenților de influență și idioților utili.
Cu toate acestea, în ultimul raport dat recent publicității de Serviciul Român de Informații (SRI) nu e menționată niciodată Rusia.
Deși publicat abia acum, documentul se referă la 2020 și precizează că „serviciile de informații ostile” au vrut să influențeze decizii politice și economice autohtone, să obțină informații despre evoluții interne, militare, de politică externă și că au existat atacuri cibernetice menite să extragă informații sensibile care vizează „vulnerabilități ale infrastructurilor critice de interes național”.
Se înțelege că SRI stă cu ochii pe agenții străini, dar că firmele rusești au fost lăsate în continuare să se desfășoare.
Așa că o afacere de cinci milioane de euro din bani publici ar putea intra în portofoliul unei companii în spatele căreia s-ar ascunde influenți oameni de afaceri ruși, potrivit Newsweek România, care sugerează că ar fi implicat inclusiv ginerele ministrului rus de Externe.
Totul depinde de licitația care urmează să decidă cu cine va lucra Termoenergetica, o companie din subordinea Primăriei Capitalei, pentru cumpărarea țevilor de plastic de care are nevoie pentru refacerea sistemului de încălzire. Oligarhii ruși care ar fi amestecați în tranzacție nu sunt chiar la vedere și lucrează după modelul clasic al firmelor paravan înregistrate în state ale Uniunii Europene.
După aderarea României la NATO în 2004, deși drumul afacerilor rentabile pe direcția Moscova-București nu a mai fost la fel de simplu, nici nu a fost vreodată abandonat. Capetele de pod au fost păstrate în instituțiile importante, canalele economice au continuat să aducă profituri, iar o analiză atentă a voturilor date de România la ONU și în alte foruri internaționale în ultimii 20 de ani ar putea scoate în evidență loialități nebănuite.
De aceea, nu e o mare surpriză că rușii vor să facă în continuare bani în România, chiar dacă Bucureștiul pare mutat cu arme și bagaje în tabăra occidentală.
Cu cât România devine mai importantă în strategia atlantistă, ca apărătoare a graniței de est a spațiului NATO, cu atât Rusia e mai interesată să-și dezvolte rețele de influență de aici. Ambasada Rusă în București continuă să recruteze chiar în aceste zile studenți români pe care îi momește cu burse, facilități și privilegii la universități din Moscova și St. Petersburg.
Pe Facebook poți găsi în grupuri care par onorabile tineri care au plecat să-și completeze studiile post-universitare în Rusia chiar după ce a început războiul.
Poate că persoanele care cer burse la Moscova nu sunt neapărat pe cont propriu, ci sunt trimise, după vechiul principiu că trebuie să-ți cunoști bine dușmanul pentru a-l putea ține la distanță sau pentru a-l confrunta la nevoie.
Poate că serviciile secrete autohtone au preluat inițiativa în această nouă încercare a Rusiei de recrutare de noi agenți de influență. Altădată, astfel de burse erau afișate inclusiv în cele mai bune facultăți din țară.