Comentarii

Relația privilegiată dintre Rusia și Iran, posibil factor declanșator al atacului Hamas asupra Israelului

Asupra acțiunii teroriste, în care au fost uciși 1400 de cetățeni israelieni, iar peste 200 au fost luați ostatici, planează multe suspiciuni că a fost planificată, finanțată și pusă în aplicare cu sprijinul Teheranului și Moscovei.

Reprezentanții guvernului din Israel au acuzat în mod direct Iranul pentru implicarea în organizarea și susținerea atacului terorist, desfășurat de Hamas în data de 7 octombrie.

Vladimir Putin este îndatorat până peste cap Iranului, care l-a salvat, trimițându-i peste 2.500 de drone, ajutându-l pe liderul rus să-și continue invazia din Ucraina.

Nu a existat nicio reacție de condamnare a acțiunii teroriste din partea lui Vladimir Putin, deși, pe parcursul timpului, Israelul a avut o atitudine reținută față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

La Bagdad, capitala Irakului, ziua de 3 ianuarie 2020 a fost una însorită, fără niciun petec de nor pe cer. Avionul Airbus 320, care sosea de la Damasc, Siria, a aterizat cu o întârziere de două ore față de programare, fără ca aeronava să fi avut vreo defecțiune tehnică. Cel mai probabil, întârzierea a fost cerută de forțele de securitate care protejau importanții pasageri.

Cursa era una specială, transporta oficiali de rang înalt din Iran. Aceștia, după ce au coborât rapid din avion, s-au urcat în mai multe mașini parcate pe pistă și au pornit în viteză spre oraș.

După 15 minute, la ora locală 12:47, o dronă MQ-9 Reaper, lansează o încărcătură explozivă asupra coloanei de automobile. 

Generalul Qasim Soleimani, conducătorul unuia dintre cele cinci corpuri ale Armatei Revoluționare a Iranului, a fost ucis în urma atacului.

Donald Trump, președintele de atunci al SUA, anunță eliminarea liderului iranian, listat ca terorist de Departamentul de Stat al SUA, responsabil de crime și răpiri ale cetățenilor americani.

TEHERAN. Adunare în memoria generalului Qasim Soleimani, acuzat de terorism, eliminat de forțele SUA, la ordinul lui Donald Trump, în ianuarie 2020 – Foto: Hepta.ro

A fost o decizie majoră a liderului SUA de atunci, care a creat un val masiv de proteste în Iran, dar și în comunitățile de migranți din Orientul Mijlociu, aflați în Europa.

Fenomenul a fost asemănător cu ce se întâmplă acum, după declanșarea crizei de securitate din Israel și Fâșia Gaza.

Prietenul lui Trump

În mandatul său, Donald Trump a modificat strategia de politică externă a SUA, transferând concentrarea de pe acțiunile agresive ale lui Vladimir Putin, care anexase Crimeea și își continua nestingherit operațiunile militare în estul Ucrainei, spre Iran și China.

Prin câteva discursuri și luări de poziție, dar și presiuni asupra diplomaților americani, controversatul președinte le-a spus aliaților că principala amenințare la securitatea globală nu mai e Rusia, ci au devenit China și Iran.

Nu se înșela în ce privește ultimele două state, dar prin această mișcare l-a protejat pe „prietenul” Putin.

Reamintim faptul că Donald Trump a fost anchetat de Congresul SUA pentru presupuse legături cu agenți ai Rusiei,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button