De ce e important de aflat cine a distrus spitalul din Gaza? O tragedie care modifică raportul de forțe din Orientul Mijlociu
Organizația teroristă Hamas nu a venit cu nicio dovadă că racheta aparține forțelor militare din Israel, deși a desfășurat o adevărată campanie de învinovățire a adversarului.
Reprezentanți ai forțelor militare din Tel Aviv au anunțat public că au interceptat convorbiri telefonice ale teroriștilor care spun că racheta a fost a lor.
Un raport al agențiilor de informații din SUA l-a făcut pe președintele american să susțină că proiectilul care a lovit spitalul din Fâșia Gaza nu face parte din arsenalul israelian.
În cazul în care Hamas e autoare și a masacrării palestinienilor, atunci există o posibilitate ca guvernele statelor arabe să accepte detensionarea situației, iar gruparea teroristă să-și piardă susținerea publică din regiune.
Pe zi ce trece, tragedia de la spitalul Al-Ahli Arab din Gaza arată tot mai mult ca fiind rezultatul exploziei unui proiectil lansat de Hamas și nu un atac al forțelor israeliene.
Un val de proteste se înregistrează în statele arabe provocat de dezastrul din Gaza, unde reprezentanți ai grupării teroriste Hamas anunțau că în bombardamentul de la spital au murit 471 de persoane și 314 au fost rănite. Cifrele nu au putut fi confirmate dintr-o sursă independentă.
Mai multe imagini, declarații ale martorilor, dar și înregistrări video din noaptea de 17 octombrie indică o posibilitate redusă ca o rachetă israeliană să fi lovit spitalul.
SPITAL GAZA. Proiectilul căzut în incintă a lăsat o urmă prea mică pentru a fi asociat cu un atac al unei rachete israeliene, susțin experții. Aceștia spun că e vorba, mai degrabă, de un proiectil lansat greșit de Hamas, ajuns în curtea spitalului, dezastrul fiind produs de incendierea combustibilului de propulsie, care, printr-o reacție în lanț, a aruncat în aer încărcătura explozivă de pe rachetă – Foto: Hepta.ro
Tragedia din Fâșia Gaza a dat peste cap planurile lui Joe Biden de detensionare a situației din Orientul Mijlociu.
Întâlnirea dintre președintele american și Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, a fost contramandată la scurt timp după explozie.
Obiectivul politic a lui Joe Biden era să găsească o soluție de compromis, astfel încât părțile implicate să comunice, iar pierderile de vieți omenești și suferințele să fie limitate.
Cealaltă echipă
„Din ceea ce am văzut, se pare că a fost vorba de cealaltă echipă”, i-a spus Joe Biden premierului Netanyahu, la întâlnirea dintre cei doi.
Declarația președintelui american a reprezentat prima confirmare oficială despre existența unui raport al agențiilor de informații din SUA care susține că racheta a fost lansată din Fâșia Gaza.
La asta se adaugă și poziția exprimată de purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Israel (IDF), care, într-o conferință de presă susținută miercuri, 18 octombrie, a afirmat că „o mare parte din pagubele produse asupra spitalului au fost provocate de propulsorul unei rachete și nu de detonarea încărcăturii explozive propriu-zise”.
ÎNTÂLNIRE. Joe Biden i-a cerut lui Netanyahu să acționeze cu înțelepciune și să nu repete greșelile făcute de SUA după atacurile din 11 septambrie 2001 – » Citește în continuare articolul