Mircea Coșea: Avem o altă problemă foarte gravă. Nici nu mă mai interesează autostrăzile. Acestea trebuiau făcute la începutul secolului 20 / video
Economistul Mircea Coșea a analizat care ar trebui să fie prioritățile României, în contextul realităților europene și situației geostrategice.
DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, PărințiȘiPitici, DCNewsTV și RadioDCNews, a organizat, în data de 19 octombrie 2023, dezbaterea în sistem hibrid cu titlul „Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.
Întrebat ce opinie are referitor la piața asigurărilor de sănătate, economistul Mircea Coșea a răspuns:
„Eu am mai studiat lucrul ăsta fără să fiu implicat direct. Acum, așa a vrut soarta, așa a vrut Dumnezeu, ca de la începutul anului să fiu implicat direct într-o problemă foarte complicată de care, slavă Domnului, am scăpat datorită șansei pe care am avut-o de a fi cunoscut, nu neg lucrul ăsta. Mi se deschid ușile mai ușor pentru că sunt mai vizibil decât alții. Asta a fost o șansă, mă rog, n-am niciun merit pentru asta, pentru că am nimerit într-un sistem de performanță, cunoscând niște personalități din mediul medical. Deci am fost nevoit să fac terapie, radioterapie și chimioterapie. Am făcut astea la un spital în niște condiții excelente. Spitalul nu este public, este privat, dar beneficiind de sistemul ăsta care este oncologic, n-am plătit. Dar mergând în fiecare zi, timp de o lună și jumătate, la o oră fixă acolo, am întâlnit aceleași persoane, pentru același tratament, care, spre deosebire de mine, trăiau o tortură, pentru că nu erau din București.
Deci ei cheltuiau bani proprii, ca să vină de la distanță, să piardă o zi întreagă cu bolile care îi chinuiau. Am văzut că ceea ce este absolut necesar în România este o egalizare a condițiilor, pentru că țara asta, din punct de vedere economic, este o țară care apare ca fiind subdezvoltată, pentru că sunt diferențe foarte mari în teritoriu. Sunt câteva zone excelent dezvoltate, aproape identice cu unele orașe din Occident, dar altele sunt în Evul Mediu. Acolo nu numai că nu putem să aplicăm eliminarea cash-ului, dar nu putem să aplicăm nici primele măsuri de asistență sanitară, să zicem, obligatorii.
Cele trei mari probleme, și anume: alimentația, locuința și educația sunt completate acum, în bugetul familiei, de asistența medicală, care înseamnă medicamente și posibilitatea de a merge în anumite locuri, unde există niște echipamente cu totul speciale. Apropo, în România sunt vreo 80 de astfel de echipamente, trebuiau să fie vreo 2000 și ceva – ăstea de cercetare a unor boli atât de grave. Ei, în condițiile astea, problema pe care eu mi-o pun în contextul a ce discutăm astăzi este dacă vom putea merge în direcția dorită, europeană, în condițiile în care veniturile din România sunt în scădere. În condițiile în care calitatea vieții și, până la urmă, ceea ce înseamnă spirit european, pentru că asta ne-am dorit, nu pot fi realizate pentru că sunt niște incapacități de ajutor de acum înainte.
Dacă ne uităm în statistici,