De ce nu toată lumea va primi bonuri de masă mărite la 30 de lei. Doar anumiți angajați vor beneficia de această creștere după ce legea a intrat în vigoare
Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei.
Dar nu toată lumea va primi bonuri de masă mărite la 30 de lei! De ce? Pentru că legea nu obligă firmele să ofere angajaților săi valoarea maximă a tichetului de masă.
Decizia ca un tichet de masă să valoreze 30 de lei aparține exclusiv angajatorului unde lucrezi. El va hotărî dacă are fonduri suficiente pentru a mări acest beneficiu pentru angajați. Poate părea un efort minim pentru angajator, dar dacă înmulțești cu numărul total de angajați, costurile nu sunt deloc de neglijat.
Nu mulți angajați vor primi bonurile mărite pentru că situația economică nu este deloc roz, iar multe firme au probleme financiare din cauza scumpirilor din ultima vreme. Există companii care fac eforturi considerabile pentru a se menține pe linia de plutire, astfel încât să nu concedieze oameni. Din acest motiv, este foarte puțin probabil ca mulți angajați să primească bonurile mărite.
Care este noua valoare a tichetelor de masă
Valoarea maximă a tichetelor de masă se modifică începând cu 1 iulie 2022, crescând cu 50%, de la 20.17 lei la 30 de lei pentru fiecare zi lucrată. Creșterea valorii nominale a fost realizată prin adoptarea legii nr. 187/2022, care modifică Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată in Monitorul Oficial 613/2022.
Creșterea valorii tichetelor de masă este gândită ca o măsură de sprijin în contextul actual, când inflația duce la creșterea prețurilor și se reflectă inclusiv în costurile alimentelor de bază. Datorită noii valori nominale a tichetelor, valoarea totală a tichetelor de masă acordate unui angajat pentru o lună cu 22 de zile lucrătoare urcă de la 443,74 de lei la 660 de lei. Sumele acordate beneficiază, în continuare, de același tratament fiscal pentru companii, adică 100% deductibilitate și exceptare de la plata taxelor salariale.
Oferite angajaților din România încă din anul 1998, tichetele de masă sunt un beneficiu extra salarial acordat în aproape toate țările din Uniunea Europeană. Conform unui studiu al Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete(APET) din decembrie 2021, peste 80% din companiile chestionate oferă tichete de masa electronice.
Astfel, rezultatele studiului arată că acordarea acestui stimulent contribuie la creșterea responsabilității sociale a companiilor, la modernizarea relațiilor de muncă și la stimularea mediului de afaceri.
Restaurantele și magazinele care acceptă cardul de masa Gusto ca metodă de plată pot fi vizualizate în aplicația MySodexo
Tot aici, fiecare angajat poate obține indicații de orientare și poate calcula distanța de la locul unde se află până la restaurantul unde vrea să ajungă. Cardul de masă Sodexo poate fi folosit ca metodă de plată inclusiv prin aplicația Tazz, pentru a comanda mâncarea dorită.
VEZI ȘI: Premierul Nicolae Ciucă a anunţat intrarea în vigoare, de vineri, a măsurilor referitoare la creşterea valorii tichetelor de masă şi acordarea unui ajutor de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei
„De astăzi,