Iancu Guda reacționează la afișele cu George Simion și salariul de 5000 de lei: ”Medicamentul e bun, dar această supradoză ne va ucide”. Până și calculul matematic e greșit
Inquam Photos / Octav Ganea
”Aceste minciuni ne pot scufunda în datorii și falimenta mai rău decât Grecia în urmă cu 10 ani” spune ferm economistul Iancu Guda, înainte de a explica imposibilitatea promisiunilor liderului AUR.
Orașul este deja împânzit cu aceste minciuni care ne pot scufunda în datorii și falimenta mai rău decât Grecia în urmă cu 10 ani (vezi mesajul de “aur” – “taxe mai mici, români mai bogați”)… așa că avem datoria să explicăm.
Dacă reduci taxele pe muncă cu 25%, înseamnă un impact bugetar de cca. 43 mld lei calculat la 2022 (25% x 172 mld lei = contribuții muncă 139 mld lei + impozit venit 33 mld lei, vezi execuția bugetară). Am atașat și calcule bottom-top: CAS + CASS + Impozit venit (2.669 lei) calculat pe salariul mediu brut în 2022 (6.430 lei) x 5.2 mil angajați x 12 luni obțin 165 mld lei, f aproape de execuția bugetară / 2022 de 172 mld lei). Impactul este masiv: 10% din veniturile publice.
NU poți compensa așa ceva imediat printr-o colectare mai bună a veniturilor, de +30 ani nu reușim să colectăm peste 30% din PIB, nu o să creștem brusc la 35%-36% că să acomodăm o asemenea măsură. Singura soluție va fi creșterea taxelor pe capital, coroborat cu scăderea celor pe muncă.
Medicamentul e bun, dar această supradoză ne va ucide. Ca să acomodăm impactul, înseamnă să creștem impozitul pe profit și dividend cu 65%!!! Imaginați-vă impozit pe profit 26%, dividend 13% sau microîntreprinderi 5% pe venit. ADIO BUSINESS, COLAPS ROMÂNIA!
Chiar dacă vor reduce taxele pe muncă cu 25% (pe o componentă de contribuții care înseamnă 42% din total brut), salariul minim brut NU poate crește la 5.000 lei (51% peste nivelul actual de 3.300 lei), ci doar cu 10% (reducând 25% x contribuții de 42%), deci promisiunea făcută către electorat este de 5 ori supraevaluată. Plus că ne duce direct în supraîndatorare și faliment.
Închid cu un apel către toți economiștii independenți (sunteți câțiva, foarte buni, de la unii dintre voi chiar eu am învățat la școală doctorală acum +15 ani): ieșiți și explicați. Nu mai lăsați poporul să fie momit cu promisiuni imposibile: taxe mai mici + cheltuieli mai mari. România decontează acum fix această greșeală promovată începând cu 2017 prin sinucigașul #wageledgrowth. Avem o datorie morală și profesională. România are nevoie de noi. Curaj” a scris economistul Iancu Guda pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.
Citește articolele cu aceleași etichete:
aur
iancu guda
salariu
simion