Comentarii

Opinie Victor Iancu, Associate Partner, Advisory, KPMG: Care este secretul unei integrări de succes după fuziune. 5 Aspecte Esenţiale pentru o Implementare de Succes

Fuziunile şi achiziţiile au devenit o strategie de success pentru companiile care doresc să se extindă, să-si diversifice activitatile sau să obţină un avantaj competitiv. Cu toate acestea, adevăratul succes al unei fuziuni constă nu numai în procesul de încheiere a tranzacţiilor, ci şi în planificarea atentă, coordonarea şi integrarea perfectă a două entităţi distincte.

Se estimeaza ca intre 70 si 90% din cazuri fuziunile nu isi ating scopurile initiale, companiile avand dificultăţi in a gestiona complexitatea unui astfel de proces, ajungandu-se la ineficienţe operaţionale, ciocniri culturale şi oportunităţi de creştere ratate. De aceea, integrarea post-fuziune (IPF) joacă un rol esenţial în asigurarea îmbinării perfecte a culturilor, sistemelor şi proceselor, precum si alinierea strategiilor de afaceri, maximizând astfel valoarea şi potenţialul organizaţiilor nou fuzionate.

Integrarea implică, pe scurt, consolidarea a două companii anterior independente si potential diferite într-o singură entitate coerentă din toate punctele de vedere, capabila sa aduca pietei, clientilor si actionarilor o valoare crescuta. Analizăm in continuare importanţa procesului de integrare şi evidenţiem cinci aspecte esentiale pe care orice proces de acest tip trebuie sa le ia in considerare.

Facilitarea integrării culturale. Atunci când două companii fuzionează, acestea îşi juxtapun nu doar activele, operaţiunile şi strategiile, ci şi culturile organizaţionale. Procesul de integrare culturală joacă un rol esenţial în determinarea succesului unei fuziuni, deoarece afectează direct moralul angajaţilor, colaborarea intra si extra organizationala precum şi, implicit, performanţa generală a afacerii. Diferenţele culturale dintre organizaţiile care fuzionează reprezintă frecvent provocări semnificative în timpul integrării, deoarece companiile au adesea valori, norme şi moduri de operare unice. In acest context devine necesara evaluarea peisajelor culturale ale ambelor organizaţii, identificând asemănările, diferenţele şi zonele potenţiale de conflict. Acest lucru ajută la crearea unei identităţi culturale comune şi la dezvoltarea strategiilor de promovare a unei culturi coezive şi incluzive în întreaga entitate nou fuzionată.

In mod specific, un proces de integrare culturală de succes asigură că angajaţii ambelor entităţi se simt apreciaţi şi sprijiniţi. Este binecunoscut faptul ca in timpul fuziunilor apar frecvent incertitudinea şi o oarecare teamă la nivelul angajatilor, ceea ce poate conduce la scăderea moralului şi a productivităţii. Integrarea post-fuziune se concentrează pe abordarea acestor preocupări prin constructia unei comunicari clare si deschise a procesului si a planurilor de viitor, prin promovarea transparenţei şi oferirea de oportunităţi de implicare a angajaţilor in proces. De asemenea, o integrare de success post-fuziune ajută la pastrarea talentelor de top din ambele companii care fuzionează. Oferind claritate cu privire la progresul în carieră, la oportunităţile de dezvoltare şi la noua structură organizaţională, procesul de integrare oferă angajaţilor un sentiment de stabilitate şi predictibilitate asupra potenţialului de creştere. În plus, o integrare culturală de succes îmbunătăţeşte imaginea brandului de angajator, făcându-l o destinaţie atractivă pentru talentele disponibile pe piata.

Eficientizarea operaţiunilor şi proceselor. Unul dintre obiectivele cheie ale integrării post-fuziune este atingerea eficienţei operaţionale şi obtinerea de sinergii. Acest proces presupune, printe altele, identificarea operaţiunilor redundante, eficientizarea şi armonizarea proceselor de afaceri,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button