Banca Mondială: România revine în categoria de țări cu „venituri ridicate”
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
România este clasificată drept țară cu „venituri ridicate”, un nivel peste „venituri medii superioare”.
Banca Mondială clasifică economiile țărilor în patru categorii: venituri mici, venituri medii inferioare, venituri medii superioare, venituri mari, potrivit blogs.worldbank.org. Locul țărilor în clasament este actualizat în fiecare an în data de 1 iulie și se bazează pe valoarea „GNI per capita” din anul precedent, în acest caz 2021. Măsurătorile sunt exprimate în dolari americani și sunt determinate utilizând metodologia Atlas.
Economiile care au trecut într-o grupă superioară sunt Belize, Panama și România. În timp ce Belize trece de la venituri medii inferioare la venituri medii superioare, Panama și România au pătruns în categoria țărilor cu venituri mari. România coborâse în categoria economiilor cu venituri medii superioare anul trecut, din cauza efectelor pandemiei Covid-19, mai precizează sursa citată. Printre țările europene care rămân în categoria veniturilor medii superioare sunt: Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru. Ucraina făcea parte în 2021 din grupul țărilor cu venituri medii inferioare.
Din punct de vedere economic, România are nevoie de puţin peste 100 de ani ca să ajungă Germania din urmă.
Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia.
România este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.
Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar.
PIB nominal pe cap de locuitor în România a fost, la finalul lui 2020, de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. În aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor. Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei. Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei: PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene, conform Mediafax.
Decalajele economice, recuperate cel mai bine de România
De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld.