Venirea lui Zelenski în România ne arată marea diferență între Șoșoacă și Vadim. Lecție pentru senatoare
Senatoarea Diana Şoşoacă a venit, marţi, pe holurile Palatului Parlamentului, cu harta României Mari, împreună cu alţi doi parlamentari, şi a cerut public ca Ucraina „să ne dea înapoi teritoriile furate”. Acesta a fost, de fapt, mesajul ei pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Înaintea sosirii în România a președintelui Volodimir Zelenski, senatoarea Diana Șoșoacă spunea că „va fi rău” dacă-l prinde în Parlament.
„Eu atâta vă spun, domnul Iohannis: Dacă vi-l prind în Parlament, va fi rău! Puteți să aduceți tot SPP-ul din lumea asta! Să nu îndrăzniți să îl băgați în Parlamentul României, iar pe străzi românii ar trebui să iasă și să nu permită intrarea în țara noastră a acestui neobrăzat, nerușinat, un trădător inclusiv al țării sale”, spunea Diana Șoșoacă înainte cu puțin timp de venirea lui Volodimir Zelenski la noi în țară.
Diana Șoșoacă susținea că „președintele Ucrainei și-a bătut joc de România, distruge minoritatea românească din această țară și vrea să ne împingă în război”, astfel că „nu are ce căuta pe teritoriul românesc”.
„De ce vine acum Volodimir Zelenski în România? Pentru că nu îl mai primește nimeni nicăieri, pentru că SUA nu mai dorește să îi finanțeze războiul și pentru că toate marile capitale și-au dat seama că Zelenski își afundă aliații în faliment? Zelenski vine în România pentru că vrea să cerșească bani pe care nu îi mai primește din altă parte, pentru că s-a certat cu Polonia, pentru că era să arunce chiar și Statele Unite în blocaj, pentru că Slovenia și-a întrerupt ajutorul pentru Ucraina și pentru că toți liderii europeni se feresc de acest cerșetor internațional. (…) România nu are de ce să-i deschidă graniţele lui Zelenski decât dacă vrea să ne aducă banii și ajutoarele înapoi. Sau dacă vine la București să semneze revenirea teritoriilor istorice românești din Ucraina înapoi la țara mamă. Atunci, și numai atunci, poate să vină Zelenski la București, dar să nu stea mult, să semneze și să plece”, susținea Diana Șoșoacă.
Poate unora, comportamentul Dianei Șoșoacă le aduce aminte de Corneliu Vadim Tudor, fondatorul Partidului România Mare, doar că diferența între aceștia este ca de la cer la pământ.
Sociologul Alfred Bulai ne-a explicat de ce putem vorbim despre o asemenea deosebire, în ciuda unei aparente asemănări.
Diferența între cei doi este că Vadim știa când să se oprească. Avea excesele lui, reacții deplasate, dar acest lucru se întâmpla la un talk-show, dacă era atacat, provocat, dacă cineva îi contesta afirmațiile. Dar știa când trebuie să se oprească, să nu treacă de „linia roșie”. În niciun caz nu avea intervenții de acest gen în relație cu demnitari străini.
Nu „externaliza” circul, circul rămânea în interior. Corneliu Vadim Tudor avea o ținută în relațiile externe și nu aducea conflictul intern în arena internațională, ceea ce Diana Șoșoacă nu vrea sau nu știe să facă. Ca urmare, vedem incidentul Dianei Șoșoacă din ziua venirii lui Zelenski.