Cum a ajuns România să fie mai iubită în Ucraina ca Polonia
Apropierea alegerilor, dar și tensiunile legate de exportul de cereale ieftine au dus la încheierea poveștii de dragoste dintre Varșovia și Kiev.
Volodimir Zelenski va ajunge la București în 10 octombrie, prima vizită pe care o face în România de la începutul războiului.
Înainte de începerea conflictului, raporturile diplomatice dintre România și Ucraina erau dificile din cauza disputelor legate de minorități și trasarea granițelor în Marea Neagră.
Peste 60% din producția de grâu din țara vecină e exportată pe o rută care trece, într-o mare proporție, prin apele teritoriale ale României.
Tensiunea e vizibilă între Varșovia și Kiev. Declarația lui Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, cum că țara sa nu va mai livra arme Ucrainei a fost un adevărat șoc pentru Zelenski și guvernul său, pentru cetățeni, dar și pentru liderii europeni.
Chiar dacă după aceea a existat o revenire a președintelui polonez și mai multe nuanțări ale declarației, răul fusese făcut.
Yulia Bankova, jurnalistă la publicația ucraineană Liga.net, a confirmat noua realitate, într-o discuție pe care am avut-o la Riga, Letonia, la o conferință internațională, săptămâna trecută.
„S-a schimbat ceva. Pentru noi a fost dureros și surprinzător ce au declarat autoritățile din Polonia”, a povestit jurnalista ucraineană.
- S-a tensionat lanțul de iubire dintre Polonia și Ucraina. De ce Putin nu trebuie să se bucure
Apropierea alegerilor, care vor avea loc în data de 15 octombrie, dar și faptul că PiS, formațiunea conservatoare aflată la putere de opt ani, e în declin și există posibilitatea să piardă guvernarea, dar și tensiunile legate de exportul de cereale ieftine au dus la încheierea poveștii de dragoste dintre Ucraina și Polonia.
Nu trebuie totuși uitat că Varșovia a avut o contribuție uriașă în ce privește sprijinirea Kievului în lupta de rezistență împotriva Rusiei.
VARȘOVIA. Mateusz Morawiecki, premierul Poliniei, întâlnire cu Giorgia Meloni, premierul Italiei. Cei doi lideri reprezintă formațiuni politice conservatoare – Foto: Hepta.ro
Peste 5 milioane de refugiați au ajuns sau au tranzitat Polonia de la începutul războiului, comparativ cu un milion care au intrat în România. Aceste cifre erau de neimaginat la începutul conflictului, iar cele două țări din vecinătatea Ucrainei au dus greul în ce privește primirea refugiaților, în marea lor majoritate, femei, copii și persoane în vârstă.
La asta se adaugă și o importantă contribuție în ce privește armamentul și echipamentul necesar forțelor de la Kiev pentru a lupta cu succes împotriva Rusiei.
Sprijin tăcut
„Am stat opt ore la graniță”, a povestit jurnalista Yulia Bankova, care a făcut două zile pentru a se deplasa din Kiev la Riga, Letonia.
A luat un tren, un autobuz și, apoi, avionul din Polonia pentru a ajunge la destinație.
„Controalele polonezilor sunt extrem de amănunțite acum, nu știu dacă are vreo legătură cu răcirea relațiilor dintre țările noastre, dar oamenii simt că s-a schimbat ceva”, a mai povestit jurnalista din Ucraina.