Cât de lung va fi războiul? Putin mizează pe întoarcerea lui Trump, Zelenski vrea să reducă dependența de armele Occidentului
Președintele Ucrainei trebuie să se obișnuiască cu o nouă realitate, aceea că entuziasmul susținerii populare pentru sprijinirea Ucrainei scade.
Votul din Camera Reprezentanților a SUA, care suspendă finanțarea pentru Ucraina, e primul semn al unei fisuri politice în ce privește solidaritatea statelor occidentale cu privire la cauza Kievului.
Războiul din Ucraina nu mai reprezintă o îngrijorare majoră pentru cetățenii europeni. De la explozia de solidaritate, de la teama declanșării unui conflict nuclear și speranța unei victorii rapide asupra Rusiei invadatoare, acum, europenii sunt mult mai îngrijorați de creșterea accelerată a prețurilor.
CORESPONDENȚĂ DIN RIGA, LETONIA. O țară cu mai puțin de 2 milioane de locuitori sprijină masiv Ucraina pentru a o ajuta să câștige în fața Rusiei, reducând astfel șansele Kremlinului de a amenința independența cucerită și păstrată cu greu de țara de la Marea Baltică.
Aflat în capitala Letoniei la o conferință despre independența mijloacelor media într-un context politic complicat, am fost surprins de determinarea guvernului de aici, susținut masiv de opinia publică, de a face tot posibilul pentru a diminua influența toxică a Rusiei.
Cele trei state baltice – Lituania, Letonia și Estonia, foste republici sovietice, care și-au declarat independența după prăbușirea URSS, au fost ani de zile o poartă prin care reprezentanții Rusiei pătrundeau în rețelele de politice ale Uniunii Europene și NATO.
RIGA, LETONIA. Dintr-o fostă republică sovietică, mica țară de la Marea Baltică s-a transformat într-o democrație veritabilă, un model de integrare în Uniunea Europeană și un sprijin pentru Ucraina – Foto: spotmedia.ro
Prin formarea de organizații pro Kremlin, prin coruperea politicienilor locali, dar și prin propaganda făcută cu ajutorul canalelor de televiziune și presei rusești, statele baltice se află în permanență sub presiunea Moscovei.
Dar teama de Rusia a fost atât de puternică încât cele trei state baltice au dezvoltat sisteme de apărare politico, sociale și militare care n-au putut fi demolate de Kremlin.
Modul prin care guvernele de aici s-au protejat și s-au dezvoltat a devenit o sursă de inspirație pentru președintele Ucrainei care încearcă să găsească soluții în situația în care războiul se va prelungi, iar susținerea occidentală se va diminua.
Semne de slăbiciune ale alianței occidentale
Volodimir Zelenski trebuie să se obișnuiască cu o nouă realitate, aceea că entuziasmul susținerii populare pentru sprijinirea Ucrainei scade.
Vladimir Putin e acuzat de crime de război. De departe, atacul său nejustificat asupra unui stat independent reprezintă cel mai brutal și șocant act de agresiune din acest secol.
Omenirea se confruntă cu cel mai mare război de după 1945, unul care e departe de a se termina.
După un an și șapte luni de conflict sângeros, în care și-au pierdut viața peste două sute de mii de militari, de o parte și de alta, înregistrându-se cel puțin un milion de răniți, cu orașe distruse și peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din calea invadatorilor, războiul e departe de o rezoluție.