Actualitate

Apel împotriva creșterii salariilor, lansat de Banca Central Europeană: Trebuie să mai așteptăm până la Paște

Vorbind la un eveniment de la Vilnius (Lituania), Philip Lane a adăugat că va trebui să așteptăm până în Paștele următor pentru a determina dacă situația se va modera.

Rata şomajului în zona euro a coborât cu 0,1 puncte procentuale în luna august comparativ cu luna iulie, până la un minim istoric de 6,4% din populaţia activă, o dovadă că situaţia de pe piaţa muncii nu este afectată încă de înrăutăţirea condiţiilor economice, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

În Uniunea Europeană, rata şomajului în luna august a fost de 5,9%, aceeaşi ca şi în lunile mai şi iunie, şi în scădere cu 0,1 puncte faţă de luna iulie, a precizat Eurostat.

Rata şomajului a scăzut semnificativ în Europa începând de la mijlocul anului 2021, graţie unei relansări economice solide post-COVID, care a urmat unei recesiuni istorice. În pofida unei stagnări a activităţii economice în zona euro, de la finele anului 2022, alimentată de consecinţele războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă înainte de a se stabiliza începând din primăvară la un nivel inedit în ultimul sfert de secol.

În cifre absolute, 12,8 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,9 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Cele mai mici rate ale şomajului au fost înregistrate în Cehia (2,5%), Malta (2,7% şi Polonia (2,8%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,5%) şi Grecia (10,9%).

Potrivit Eurostat, în România rata şomajului a scăzut până la 5,4% din populaţia activă în luna august, de la un nivel de 5,5% în luna iulie.

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost, în luna august 2023, de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna iulie 2023. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2023 a fost de 446.600 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (455.400 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (448.900 persoane). 

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button