Tarifele la importuri pot afecta masiv industria de panouri fotovoltaice, avertizează companiile de profil
Industria de energie solară din Europa a avertizat factorii de decizie să nu impună tarife la importuri, pe fondul temerilor că întreruperea aprovizionării cu produse din China ar afecta grav capacitatea Europei de face tranziția la energie curată.
Apelul vine în momentul în care Bruxelles-ul și guvernele europene iau în considerare măsuri mai dure asupra importurilor, deoarece încearcă să reducă dependența de China pentru produsele necesare tranziției ecologice, scrie Reuters.
Comisia Europeană a lansat luna aceasta o investigație care ar putea duce la stabilirea de tarife pentru a proteja producătorii din UE împotriva importurilor mai ieftine de vehicule electrice din China. Între timp, Germania examinează opțiuni pentru a proteja producătorii locali de energie solară de scăderea prețurilor globale.
„Tarifele nu sunt un răspuns bun la provocările actuale din industria solară europeană”, a declarat Gunter Erfurt, Director al Consiliului de Administrație al grupului industrial SolarPower Europe, ai cărui membri includ producători, mari cumpărători și companii implicate în procesul de instalare.
„În loc să sancționăm întreaga industrie prin tarife, trebuie să stimulăm instalațiile solare care provin din producția solară europeană. În acest fel, desfășurarea energiei solare poate continua netulburată, în timp ce producția solară europeană poate crește constant”, a spus Erfurt, CEO al producătorului elvețian de celule solare Meyer Burger.
Într-un comunicat de presă, SolarPower Europe a declarat că barierele comerciale asupra energiei solare ar fi o „strategie pierzătoare pentru toată lumea” și i-a îndemnat pe decidenții politici să ajute producătorii locali să se dezvolte – inclusiv prin facilitarea sprijinirii fabricilor locale în conformitate cu regulile UE privind ajutorul de stat.
SolarPower Europe nu a menționat în mod explicit China.
Planurile Bruxelles-ului vin după ce producătorii europeni s-au plâns de un „potop” de module solare chineze pe piața europeană, oferite la prețuri sub costurile de producție.
UE a instalat anul trecut o capacitate record de 40 de gigawați de energie solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
panouri fotovoltaice
tarife importuri