Noua strategie a NATO vine cu soluții pentru a-l bloca pe Putin
- La Madrid are loc unul dintre cele mai revoluționare summit-uri din istoria Tratatului Nord-Atlantic.
- Nu se întrevăd soluții magice prin care Vladimir Putin ar putea fi determinat să se retragă din Ucraina.
- Oleg Deripaska, magnatul aluminiului din Rusia, a spus că “ar fi o greșeală colosală ca Ucraina să fie distrusă”.
- Kievul va fi ajutat să scape de echipamentul militar de proveniență sovietică și să facă trecerea la cel NATO.
- Cea mai dificilă întrebare la care statele membre trebuie să răspundă e cât să întindă coarda cu Rusia.
Strategia Rusiei este de a îngrozi omenirea, de a semăna teroare, de a transforma orașele în ruine și de a aduce moartea pentru nevinovați. Putin crede că viziunea sa apocaliptică e cheia supraviețuirii regimului său, dar ucrainenii au o altă opinie.
Se anunța o zi caldă, iar mulți oameni se îndreptau spre locurile de muncă. Copiii aflați în vacanță erau deja pe plaja largă cu nisip fin a râului Donețk.
Îngrijorarea războiului plutea în aer, dar orașul părea protejat. Alarmele antiaeriene au sunat de câteva ori pe parcursul primăverii, dar nu fuseseră bombardamente.
Din cauza căldurii, mall-ul Amstor din Kremenciuk era plin la ora amiezii. Oamenii făceau cumpărături, mâncau în timpul pauzei de masă sau stăteau de vorbă în cafenea.
Proiectilul a lovit clădirea la ora locală 15.59, când înăuntru erau peste 1.000 de persoane. Forțele de intervenție au recuperat 20 de cadavre și au îngrijit 59 de răniți dintre care 25 au fost internați în spital.
O rachetă rusească distruge din nou ținte civile, provocând groază și revoltă în Ucraina și întreaga lume civilizată.
A doua zi, la 4.000 de kilometri distanță de tragedia din Kremenciuk, Ucraina, începeau lucrările summit-ului NATO de la Madrid.
30 de șefi de stat și de guverne, membri ai Alianței Nord-Atlantice, discută timp de două zile modul în care se va modifica strategia defensivă a NATO, căutând soluții pentru stoparea expansiunii ruse și încheierea războiului din Ucraina.
“…va fi unul dintre cele mai revoluționare summit-uri din istoria Alianței. Liderii statelor membre vor decide asupra unui nou concept strategic. Se vor lua decizii cu privire la întărirea poziției NATO pe flancul estic”, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, într-un interviu pentru “European Pravda”, o publicație ucraineană.
“Va fi aprobat un nou pachet de asistență pentru Kiev. Și cred că liderii politici vor reconfirma interesul puternic de a continua să sprijine Ucraina, poporul și armata, pentru a continua să lupte cu succes și, în cele din urmă, să câștige războiul cu Rusia”, a mai declarat oficialul NATO.
Peskov: Ne ghidăm după declarațiile lui Vladimir Putin
După 125 de zile de la începerea invaziei, conflictul curge undeva în planul doi, mulți oameni fiind mai preocupați de grijile de zi cu zi, deși multe din ele au legătură cu războiul.