Politica

Măsurile fiscale de care liberalii au ținut cu dinții și cum echilibrează ele mediul de afaceri

Inquam Photos / Octav Ganea

Pachetul de măsuri fiscale anunțat de premierul Marcel Ciolacu este deja public, iar toate detaliile pe care le conține pot fi dezbătute de analiști, cu garanția că informațiile sunt reale. În ultimele două luni, în spațiul public au fost lansate diferite variante ale acestui pachet, unele conținând o serie de taxe ori de majorări de impozite care au speriat mediul de afaceri. La final însă, toată lumea a constatat că pachetul nu era așa de sumbru.

Comparativ cu primele informații concrete apărute din pachetul de măsuri fiscale, varianta pe care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului este una cu mult îmbunătățită, în favoarea contribuabilului (fie el persoană fizică, ori companie). Surse din ambele partide de guvernământ ne-au confirmat că s-a ajuns la această variantă după discuții aprinse în coaliție. Liberalii au avut multe obiecții în apărarea măsurilor de dreapta și s-au opus unor majorări prea mari, care ar fi provocat perturbări în rândul mediului de afaceri.

„Dincolo de scenariile apocaliptice de acum câteva luni, pachetul final de măsuri fiscale nu este sperietoarea de care s-a temut toată lumea. Iar Partidul Național Liberal a avut un rol decisiv în echilibrarea acestui pachet de măsuri fiscale. Pe lângă creșterea veniturilor bugetare, PNL a insistat să existe o reducere a cheltuielilor statului, astfel încât să asigurăm o disciplină financiară în instituțiile publice și să stopăm risipa bugetară. Banul public trebuie respectat și de aceea am susținut reducerea cu 25% a secretarilor de stat, subsecretari de stat și funcții asimilate de demnitate publică, reducerea numărului funcțiilor de conducere, dar și reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație. Am obținut introducerea unor măsuri care protejează clasa de mijloc, mediul de afaceri, educația, cultura, societatea civilă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Impozitul pe încasarea dividendelor a rămas la cota de 8%, ca urmare a insistențelor PNL. În planul inițial, acest impozit fluctua undeva între 12-14%, cu un minim de 10% până la care social-democrații ar fi fost dispuși să scadă. De asemenea, cota unică – o măsură de politică economică de dreapta – nu a fost înlocuită cu o grilă de impozitare progresivă, așa cum preconizaseră unii finanțiști de stânga

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

bani

impozite

ionut stroe

masuri fiscale

pnl

psd

taxe

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button