Politica

Geoană, secretarul general adjunct NATO: Noile tehnologii pot îmbunătăţi sau distruge specia umană

Prezent la deschiderea cursurilor filialei din Hamburg a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, s-a adresat studenţilor din poziția de coordonator al board-ului de Inovare al Alianţei.

„Perioada care urmează va cunoaște cele mai importante transformări din istoria umanității, prin progresul științei și tehnologiei, a spus Mircea Geoană. Sunt aici pentru a spune că eu cred că – prin faptul că o Universitate din Europa de Est are un campus în inima Europei de Vest – ecosistemul nostru european de inovare și cel din jurul alianței noastre transatlantice funcționează. Pentru că, în această competiție uriașă din lume, trebuie să sprijnim fiecare talent. Vă doresc noroc! Îndepliniți-vă visurile! Nu renunțați niciodată! Ori de câte ori veți fi în dificultate, reveniți la busola dumneavoastră morală. Viitorul umanității stă pe umerii voștri”.

Nu e prima oară când Mircea Geoană, din poziţia de vârf pe care o ocupă, discută apăsat, responsabil, despre etică în noile tehnologii.

“Generic vorbind, ceea ce încercăm să facem în NATO cu Inteligenţa Artificială şi, în curând, cu noua noastră politică de biotehnologie este, de asemenea, să-i adăugăm o dimensiune etică, una morală, o dimensiune centrată pe om pentru tot ce facem, fie în biotehnologie sau în Inteligenţă Artificială, în domeniul cuantic sau în cel spaţial. Pentru că, dacă pierdem din vedere umanitatea noastră, valorile noastre, utilizarea eticii în aceste domenii, riscăm din nou să avem o perioadă extrem de dificilă în faţa noastră ca specie umană. Într-un sondaj recent, efectuat în Silicon Valley, printre inovatorii sistemelor IA generative, 10 la sută dintre aceştia au declarat că există riscul de extincţie umană, dacă nu o facem corect. (…) Dar noi suntem aici, şi NATO, şi Uniunea Europeană, şi naţiunile din întreaga lume care doresc ca această revoluţie în tehnologie nu ne distrugă specia, ci să ne îmbunătăţească specia, asigurându-ne că avem protecţie împotriva acestor tehnologii, pentru că ele transformă specia umană şi planeta noastră ca niciodată”.          

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button