Politica

Majestatea Sa Margareta în Spania: Obiectivul asumat este de a mă asigura că Republica Moldova nu este consumată de tragedia din Ucraina

‘Cu mult înainte ca tancurile ruseşti să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune şi strategii ruseşti care au devenit ulterior şi soarta Ucrainei’, a atras atenţia luni după-amiază, la Madrid, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, aflată în vizită în Regatul Spaniei.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a vorbit la sediul din Madrid al Institutului Regal Elcano pentru Studii Internaţionale şi Strategice despre contextul ‘turbulent’ de pe continentul nostru, ‘în care pericolele cu care ne confruntăm sunt presante’, felicitând totodată Spania pentru actuala preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. O preşedinţie ale cărei priorităţi, după cum a amintit Majestatea Sa, sunt ‘securitatea, precum şi susţinerea valorilor democratice şi a statului de drept’.

‘Kremlinul nu ne-a luat niciodată în serios şi a presupus întotdeauna că vom fi divizaţi şi slabi. Ei bine, în ultimii doi ani am continuat să demonstrăm că se înşală. Europa este norocoasă, cred, că preşedinţia spaniolă a urmat-o pe cea suedeză. De la extremitatea nordică a continentului nostru, la ţărmurile sale sudice, într-un singur an – cu greu am putea găsi un exemplu mai bun al unităţii noastre. Cu toate acestea, răspunderea mea astăzi este să vă atrag atenţia asupra estului continentului nostru şi să vă rog să reflectaţi asupra viitoarelor pericole legate de posibila escaladare a agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei. Aş dori să adaug Ucrainei o altă ţară faţă de care Europa trebuie, de asemenea, să ia atitudine, dacă dorim un continent sigur: Republica Moldova’, a declarat Custodele Coroanei Române în discursul său susţinut la Institutului Elcano, un think tank al cărui preşedinte onorific este Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

‘Nu am fost niciodată de acord cu cei care susţin că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care priveşte doar o singură ţară’, a declarat Majestatea Sa.

În contextul ‘invaziei militare total nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei’, o invazie care ‘este produsul unei ideologii imperialiste’ după cum a subliniat Custodele Coroanei Române, ‘naţiunile noastre sprijină eforturile de autoapărare ale Ucrainei nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere legal, ci şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent’.

‘Cu mult înainte ca tancurile ruseşti să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune şi strategii ruseşti care au devenit ulterior şi soarta Ucrainei. Moldova a fost unul dintre primele teritorii ex-sovietice ce a experimentat tehnicile de destabilizare ale Moscovei, care ne sunt acum familiare tuturor. Aşa-numita ‘Republică Moldovenească Nistreană’ – acum mai bine cunoscută sub numele de Transnistria – a fost înfiinţată încă din 1991, chiar înainte ca Uniunea Sovietică să fie dizolvată în mod oficial. Niciun guvern din lume – nici măcar cel al Rusiei – nu recunoaşte această aşa-zisă republică. Dar trupele ruseşti se află acolo, sub o formă sau alta, de peste trei decenii’, a spus Majestatea Sa Margareta.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button