Contrabanda la frontieră, informații din prima linie. Cea mai expusă zonă: Ne confruntăm cu o nouă provocare
DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, RadioDCNews a transmis o nouă ediţie din cadrul seriei de dezbateri „Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi”.
Tema de dezbatere a fost „Reducerea riscurilor la frontieră: contrabanda – mijloace de luptă, impactul sistemului de taxare”.
LISTĂ INVITAȚI
Daniel TACHE, Director al Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere
Eduard PÎSLARU, Șef al Serviciului de Prevenire a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere
Marcel-Simion MUTESCU, Director General al Direcției Generale Managementul Riscului și Investigații Vamale
Adrian FRĂȚILĂ, Manager Relații Externe BAT România, unul dintre principalii parteneri de dialog ai autorităților române în eforturile de combatere a contrabandei
Marcel-Simion Mutescu, Director General al Direcției Generale Managementul Riscului și Investigații Vamale, a vorbit despre rolul instituției pe care o conduce în combaterea contrabandei, dar și despre bunurile cu care se face contrabandă. Acesta a explicat că nu există doar contrabandă cu țigări, ci cu multe alte bunuri, precum gazul fluorurat adus din China: „În frontieră suntem în prima linie în ceea ce privește combaterea contrabandei. Aici aș vrea să punctez, infracțiunea de contrabandă, chiar dacă majoritatea populației o percepe ca fiind legată automat de contrabanda cu țigări, care a fost un fenomen destul de răspândit, dar nu înseamnă doar contrabandă cu țigări. Sunt și alte bunuri care pot face obiectul activități infracționale. Aș vrea să menționez o tendință de vreun an, poate mai mult, de când a început contrabanda cu gaze fluorurate. Sunt gazele utilizate pentru răcire. Sunt unele gaze care sunt interzise la introducerea și utilizarea în Uniunea Europeană și se încearcă să fie aduse din China, plus că sunt unele restricționate, pe baza unei cote alocate la nivelul Comisiei Europene și acea cotă depinde de cota de carbon pe care o au statele membre sau firmele respective și atunci există o astfel de tendință. Din evaluările noastre, câștigurile aproape că bat câștigurile din contrabanda cu țigări”, a spus Marcel-Simion Mutescu.
Adrian Frățilă, Manager Relații Externe BAT România, a vorbit despre promovarea eforturilor de combatere a traficului ilicit cu tutun. Acesta a explicat că o preocupare foarte importantă pe care BAT România o are este aceea de a oferi o sursă de informare în timp real cu privire la acest fenomen.
„Din 2008 am început diverse acțiuni, între care cea mai importantă a fost studiul pieței ilicite de tutun. De ce? Pentru că este important, în primul rând, să știi care este nivelul pieței ilicite pentru a avea o bază de discuție, ulterior, cu toate autoritățile care sunt implicate. E una dintre principalele noastre preocupări: să menținem autoritățile informate vizavi de evoluția fenomenului în piață, așa cum noi o vedem, ca și operatori economici.”
”În momentul în care există o fluctuație, o creștere a intrărilor de produse ilicite pe piața din România, o resimțim în mod direct în vânzările pe care noi le avem.