Comentarii

S-a tensionat lanțul de iubire dintre Polonia și Ucraina. De ce Putin ar trebui să se îngrijoreze, nu să se bucure?

După ciocnirea verbală dintre Zelenski și premierul polonez, care a îngrijorat NATO și a bucurat Rusia, tensiunile s-au domolit în urma intervenției Comisiei Europene cu propuneri pentru rezolvarea crizei grâului.

Anunțul Poloniei că nu va mai ajuta Ucraina cu arme vine să arate că la nivelul coaliției occidentale e nevoie de mai multă înțelepciune, dar și că luna de miere cu UE și NATO s-a încheiat pentru Zelenski.

Deși la începutul invaziei, a mizat mult pe cearta dintre aliații occidentali ce trebuia să ducă la inacțiune, Putin s-a înșelat total așa cum o face și acum când speră ca disensiunile dintre statele europene să lase Ucraina fără resurse pentru a continua războiul.

Într-un interviu difuzat de un post de știri din Polonia, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunțat că țara sa nu va mai livra arme Ucrainei.

Declarația a reprezentat un șoc pentru liderii statelor membre NATO din cauza posibilului impact negativ asupra alianței.

S-a înregistrat, astfel, primul cutremur în pactul de solidaritate a aliaților occidentali cu cauza Ucrainei de la începutul războiului.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme Ucrainei. Acum, noi ne vom înarma cu cele mai moderne arme”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Disputa dintre Varșovia și Kiev a fost generată de refuzul repetat al guvernului polonez de a importa cereale provenite din țara vecină.

Decizia are legătură cu revoltele fermierilor din Polonia și cu apropiatele alegeri generale din această țară care vor avea loc la jumătatea lunii viitoare.

Un partid populist vrea să rămână la putere

PiS (Partidul Lege și Justiție), condus de Jarosław Kaczyński, se află la guvernare din 2015. E o formațiune conservatoare, populistă, de centru-dreapta, care a fost într-un permanent conflict cu Comisia Europeană.

PiS, printr-o politică naționalistă, a distrus sistemul liberal de justiție din Polonia, intervenind în numirea magistraților și promovând legi care protejează elita politică de posibile acuzații de corupție.

Guvernele PiS au promovat o politică protecționistă față de fermierii locali, au încurajat natalitatea, plătind prime familiilor cu copii și au pedalat mult pe discursul religios, fiind cunoscută importanța Bisericii Catolice printre polonezi.

De exemplu, guvernul oferă părinților, începând cu 2016, o indemnizație lunară de 100 de euro pentru fiecare minor aflat în grijă.

Deciziile politice populiste au atras un număr mare de votanți din mediul rural, PiS având o aderență mai redusă în marile orașe.

O traumă națională

Partidul Lege și Justiție și-a asigurat menținerea la putere vreme de opt ani și printr-un puternic discurs anti-Rusia ce a urmat accidentului aviatic de la Smolensk, din aprilie 2010, atunci când Lech Kaczyński, președintele Poloniei la acea vreme, fratele geamăn a liderului PiS, a murit alături de alți demnitari și înalți ofițeri. 

SMOLENSK, RUSIA. Avionul în care se afla președintele Poloniei Lech Aleksander Kaczyński și conducători ai armatei se prăbușește. Tragedia a schimbat țara pentru totdeauna – Foto: Wikimedia

Prăbușirea aparatului de zbor pe teritoriul Rusiei a creat un șoc național,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button