Poliția Română – minciună în formă continuată, analfabetism funcțional sau haos total?
Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câți polițiști fără pregătire minimă are în stradă ca să aplice legea. Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câte aparate DrugTest defecte are în dotare și care este procentul rezultatelor fals pozitive.
Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câți polițiști de ordine publică de la Oradea au rămas în bloc fără avize de poliție rutieră și care a fost motivul retragerii intempestive a acestui aviz. Nu știe sau se face că nu știe în răspunsuri oficiale.
La finalul lui august, într-un interviu acordat SpotMedia.ro , liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica a făcut o serie de afirmații grave despre starea reală a Poliției Române, atât în ceea ce privește dotarea, cât și în ceea ce privește pregătirea polițiștilor.
Pentru clarificare, am considerat necesar să cer răspunsuri oficiale de la IGPR, în baza Legii 544 a liberului acces la informații de interes public.
Răspunsurile IGPR sunt siderante și reflectă:
-ori minciuna prin omisiune în formă continuată
-ori analfabetism funcțional al celor care au citit întrebările și au formulat și avizat răspunsurile
-ori un haos instituțional total în care conducerea Poliției habar nu are ce se întâmplă în ograda ei.
Să le luăm pe rând:
1.Cosmin Andreica: ”Trebuie să cumpărăm și DrugTeste pentru că din cele 184 noi apreciem că sunt funcționale cam 100, iar dintre aceste 100, undeva la 30% nu sunt folosite de către polițiști, pentru că sunt acel model (AquilaScan) care are incidență de fals pozitiv, chiar și de 30% în unele județe.”
Întrebări pentru IGPR:
-Câte aparate DrugTest FUNCȚIONALE sunt în acest moment în România?
-Câte dintre aparatele FUNCȚIONALE sunt modelul AquilaScan?
-Care este procentul de rezultate eronate ale aparatelor AquilaScan?
Răspunsul IGPR: “La nivel național, structurile de poliție rutieră au în dotare 184 de aparate pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive, acestea fiind repartizate tuturor inspectoratelor județene de poliție, precum și Brigăzii Autostrăzi. (…) În referire la celelalte date vă comunicăm că nu le deținem în forma solicitată de dumneavoastră”.
După care IGPR arată că toți polițiștii care au calitatea de polițist rutier pot folosi aparatele și livrează o statistică pe care nu am cerut-o, referitoare la gradul de ocupare a posturilor „pe linia de muncă – poliție rutieră”, din care rezultă un deficit total de 11,7% și faptul că 2.576 de polițiști rutieri, adică aproape 55%, au vechime peste 5 ani. Aici răspunsul integral al IGPR.
Informațiile nesolicitate au meritul de a contrazice flagrant tema preferată a oficialilor când vine vorba despre problemele Poliției – deficitul mare de oameni.
Un deficit total de 11% și peste jumătate din efectiv cu mai mult de 5 ani vechime nu justifică în niciun fel proasta funcționare a Poliției Rutiere în țara cu cele mai multe accidente și cei mai mulți morți pe șosele din UE.