Comentarii

Tembelismul Ministerului Educației: Nu contează copilul, contează norma profesorului (Video)

Răspunsul reprezentantului, la nivel de secretar de stat, al Ministerului Educației la simpla observație, matematică, cum că un elev de gimnaziu muncește mai mult decât un adult cu normă întreagă, ceea ce contravine regulilor de igiena ale Ministerului Sănătății, este una dintre cele mai siderante forme de tembelism guvernamental pe care le-am auzit în cariera mea.

Și nu este un tembelism pe persoană fizică, al emitentului, dl secretar de stat Sorin Ion, ci tembelismul unui întreg minister, de sus până jos și chiar dincolo de el, al unei clase politice.

Scriam luni că un elev de clasa a VII-a, cu 31 de ore de curs/săptămână, plus minimum 2 ore alocate zilnic temelor, 10/săptămână, depășește cele 40 de ore cât reprezintă norma întreagă săptămânală a unui angajat.

  • Copii obligați să muncească mai mult decât adulții. Școala care îmbolnăvește

Dacă adaugăm activitățile de aprofundare a unor înclinații, pregătiri pentru olimpiadă sau inevitabilele meditații, ajungem cu mult mai sus.

Asta în condițiile în care Normele de igienă stabilite de Ministerul Sănătățîi publicate în Monitorul Oficial nr. 787 din 28 august 2020 stabilesc limite clare pentru numărul de ore:
a) pentru învățământul primar:– clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.

Am avut și Legea nr. 221/2019 care introducea aceste limite, abrogată însă prin intrarea în vigoare a noii legi a învățământului preuniversitar, care nu mai prevede nicio limită. Ore fără număr.

Luni seară, invitată la Euronews România, în emisiunea Vocile care contează, am avut ocazia să îl întreb pe dl secretar de stat Sorin Ion de ce încalcă Ministerul Educației normele MS și de ce noua lege nu mai prevede limitele din vechea lege.

După o introducere istorică destul de buruienoasă, dl Ion a emis senin nucleara (min 15.11 înregistrare): reducerea numărului de ore “duce în următorul minut la disponibilizare de personal destul de importantă în sistem. Iar asta e o problemă pe care nu și-o poate asuma Ministerul Educației singur.

La învățământul primar nu suntem deloc departe de ceea ce ați enunțat dvs (…). Cea mai mare problemă este la învățământul gimnazial, și paradoxal, clasa a VII-a are mai multe ore decât clasa a VIII-a.

Dar la elaborarea acelei legi (221-n.red) nimeni nu a făcut niște norme de aplicare ca să vedem și ce facem cu personalul. În noua lege, chiar dacă nu a fost statuat un număr de ore, există măsuri pentru cadrele didactice pentru ca într-o eventuală, e de fapt o certitudine că vom micșora numărul de ore, norma didactică a profesorului să poată fi completată cu alte activități.”

Adică, ne spune senin dl sds Sorin Ion, legea care proteja sănătatea copiilor,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button