Măsuri fiscale – Guvernul Ciolacu. Bădulescu (ANAT), soluție cu investiții minime care poate acoperi toate găurile din buget
Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat de ce Guvernul României trebuie să-și facă o prioritate din aducerea turiștilor străini în România.
„Turismul este și o investiție. Cu 20 de milioane de euro investiți, pe an, putem aduce la bugetul de stat, în câțiva ani, miliarde de euro în plus. Sunt mai importanți banii care intră în țară decât cei care circulă în interior. Dar dacă vrem să primim turiști străini, să dezvoltăm incoming-ul, ar fi bine să ne menținem și turismul intern, în primul rând, pentru a avea unde să îi primim. Momentan, ponderea este mult în favoarea turiștilor români.
Dacă ne uităm pe statistici, undeva la 8-9 milioane de români călătoresc în România, adică consumă minimum o noapte de cazare în afara localității de reședință. Străini veneau până la pandemie, ultima oară, 3 milioane, ceea ce era un record pentru capacitatea României, iar în acest an avem undeva la 1,6 milioane estimați până la final”, a declarat Traian Bădulescu.
„Nu avem încă promovare puternică prin participarea la târgurile de turism, nu avem buget de promovare. Ar fi nevoie de un buget de 20 de milioane de euro pe an doar în extern”, a continuat purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
ANAT către guvernanți: Nu mai dați ”ignore” incoming-ului românesc! Putem avea 10 milioane de turiști străini
„România este în căutare disperată de echilibru bugetar, caută surse noi de venituri și tăieri de costuri dar ignoră complet ”fresh money”. Aceste sume pot fi aduse în economia țării cu un efort și cu o investiție minime în comparații cu alte investiții și cheltuieli cu mult mai multe zero-uri”, arăta ANAT, în cadrul unul comunicat de presă, emis la finalul lunii august.
„În prezent, țara noastră nu beneficiază de o activitate de incoming semnificativă, iar produsul turistic al României nu este suficient de cunoscut în străinătate. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, turiştii români contribuie în proporţie de 86% la cheltuielile turistice realizate în România. Din păcate, banii lăsaţi de străini reprezintă doar 14% din totalul cheltuielilor turistice, o rată care plasează România la coada Europei. Actuala strategie propusă de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propune o țintă de 4,6 milioane de turiști în 2035, destul de modestă față de preconizările anterioare. Cifra a fost înjumătățită față de ținta afirmată doar acum trei luni, de 10 milioane de milioane de turiști în 2035”, se mai arată în comunicatul de presă.
„Viza de România este mai greu de obținut decât cea Schengen”. Ce măsuri propune ANAT
„1.Participarea activă la târgurile internaționale de turism
Să nu se mai repete lipsa la târguri precum ITB Berlin (cel mai mare târg european de profil), iar țara noastră are nevoie de o prezentare personalizată, nu ștearsă, standard, cum a mai fost, din păcate, în ultimii ani. ANAT cere reluarea susținută a participării la târgurile internaționale de turism și revizuirea condițiilor de participare,