Politica

Cu cât scade prețul la pompă. Ciucă: Jumătate din această reducere va fi decontată de stat

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cu cât scade prețul la pompă.

„Am identificat o soluţie de compensare în suma fix de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură care a fost adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Se aplică şi în Spania şi Franţa această măsură. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea preţului la combustibil va fi aplicat timp de trei luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis”, a spus Nicolae Ciucă.

„De unde are Guvernul acești bani?”

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre compensarea la pompă, miercuri după-amiază, într-o intervenție la România TV.

„Îmi este teamă de un singur lucru. Să nu dispară produsul la pompă! Vedeți că, la compensarea facturilor de energie electrică, Guvernul nu a compensat companiile. Companiile sunt toate pe roșu și gata să închidă. Se va întâmpla! E mai greu la energie electrică. La combustibil, sunt trei mari companii, toate străine. Petrom e o iluzie în OMV. Dacă nu le dai banii, ei nu îți aduc produsul la pompă, pur și simplu. Noi nu avem Consiliul Concurenței etc. Unul dacă nu își primește banii, nu mai dau combustibil la pompă… Și te trezești că 1 litru de motorină, de aproape 10 lei, cât e acum la pompă, nu îl vei mai găsi!”, a spus Bogdan Chirieac.

„Nu îmi e clar deloc ce înseamnă că o parte o vor compensa companiile! O parte Guvernul, o parte companiile… Unde se face, ce se întâmplă?! În România, din datele existente, se vând 10-12 milioane de tone de produse petroliere pe an, adică 10-12 miliarde de litri de carburant. Dacă vei compensa cu 2 lei la 1 litru, înseamnă 20 de miliarde de lei, adică 4 miliarde de euro. De unde are Guvernul acești bani? Nu îi are! Inclusiv cu aberația de majorare a impozitelor, în stânga și în dreapta, totul ca să nu taie din cheltuielile de funcționare ale administrației!”, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Atenție, nu vorbim despre salarii! Lasă oamenii cu salarii. Discutăm despre cheltuielile de funcționare, mașina de mare fiță, în valoare de 100.000 de euro, combustibilul anapoda, „conferințe în Tenerife absolut necesare” pentru buna funcționare a Ministerului Transporturilor și alte lucruri de genul acesta! Mai taie de acolo! Și Guvernul va mai avea niște bănuți. Criza economică a început, în opinia mea. Nu am simțit-o, dar ea este profundă, inclusiv recesiunea”, a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac.

Benzina, cu 63% mai scumpă decât în 2021. Prețul la pompă ar putea sări de 10 lei

Prețurile carburanților continuă să crească în fiecare zi, în întreaga lume, cu excepția țărilor precum Ungaria,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button