Florentina Niţu, ZF: După Ciolacu, România a găsit soluţia pentru deficitul agro-alimentar de 5 mld. euro, exportul de produse din tutun încălzit, alternativă la ţigări
România a găsit în sfârşit soluţia pentru deficitul comercial uriaş pe produse agro-alimentare de 5 miliarde de euro, care s-a dublat în ultimii cinci ani: exportul de produse din tutun încălzit, alternative la ţigări, care conform INS intră în categoria produselor agro-alimentare. Aceasta a fost enunţată chiar de Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, care a participat la o conferinţă de presă a unei mari companii ce realizează produse din tutun.
„Faptul că 90% din producţia dumneavoastră (de produse din tutun încălzit – n. red.) merge la export mă bucură, pentru că echilibrăm balanţa comercială”, a spus Marcel Ciolacu ieri în cadrul conferinţei de presă.
Din cadrul categoriei de produse agro-alimenatare, România are excedent pe segmentul de produse din tutun încălzit, cu exporturi de 830 milioane de euro în 2022, în creştere cu 13% faţă de anul trecut, şi importuri infime, potrivit jucătorilor din piaţă.
Marcel Ciolacu a vorbit de „excelenţă în acest sector (al produselor alternative la ţigările clasice n. red.)”, în 2022, pentru că exporturile de produse din tutun încălzit le-au depăşit pe cele ale ţigaretelor, iar România a fost al doilea cel mai mare exportator din UE, după Polonia, fiind la un nivel similar cu Germania.
În pofida unui potenţial agricol extraordinar, determinat de faptul că România are una dintre cele mai mari suprafeţe de teren agricol şi un sol de calitate, nu reuşim să procesăm materia primă locală, precum grâul, floarea-soarelui şi porumbul, şi astfel am avut un deficit de 5 mld. euro anul trecut, carnea de porc, laptele şi produsele lactate fiind produsele cu cele mai mari deficite.
„Soluţia” lui Ciolacu vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute un alt oficial al Guvernului, Dragoş-Costin Telehuz, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, punea deficitul cu produse agro-alimentare pe seama „bananelor, portocalelor, fructelor de mare, jamonului, prosciutto-ului şi brânzeturilor franţuzeşti”.
De fapt, circa jumătate din acest deficit, adică 2,5 miliarde de euro, vine de la carne, în special de porc, fructe, lapte şi produse lactate. Alimentele pe care le menţiona Telehuz sunt infime în balanţa comercială faţă de deficitele unde România prin procesare ar trebui să-şi asigure consumul propriu, cum şi exporturile de produse din tutun încălzit sunt nesemnificative în comparaţie cu deficitul comercial al ţării.
Marcel Ciolacu a mai spus că este conştient că fumatul nu aduce beneficii pentru sănătate, dar se bucură că, din fericire, există o alternativă la ţigări şi anume produse din tutun încălzit, care se supun unor avertismente de sănătate.
„Avem o uriaşă responsabilitate: orice dependenţă trebuie combătută. Ca părinte, pot să spun că consumul de tutun nu aduce niciun beneficiu şi nu recomand, iar produsele de tutun încălzit se supun avertismentelor de sănătate. Lumea trebuie informată, să cunoască adevărul, riscul şi să aleagă”, a precizat prim-ministrul României.
În prezent, în România sunt 4 milioane de fumători adulţi, dar incluzând şi minorii, mergem spre 5 milioane de fumători.
Ciolacu şi-a arătat deschiderea şi sprijinul faţă de companiile din acest sector,