Politica

De ce se deghiza Alexandru Ioan Cuza

Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuză fascinează şi astăzi. Unul din lucrurile mai puţin ştiute despre fostul domnitor este că obişnuia şi chiar îi plăcea să se deghizeze şi să umble pe străzi, printre oameni, pentru a le cunoaşte adevărata faţă şi a-şi da seama cine e cinstit şi cine minte. 

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești (1859-1866) a jucat un rol important în unirea celor două principate românești, Moldova și Țara Românească, sub conducerea sa, care a dus la formarea Principatelor Unite ale României. Cuza a fost deseori implicat în evenimente politice și sociale tumultuoase ale vremii sale, care au avut loc înaintea unirii. În încercarea de a-și consolida poziția politică, el a adoptat diverse strategii printre care şi plimbările prin mulţime cu identitate ascunsă. Dorea, astfel, să vadă cine respectă politicile impuse de el şi cine încearcă să sfideze legea. 

Cuza Vodă avea obiceiul să iasă foarte des ziua și chiar noaptea deghizat în aşa fel încât să nu fie recunoscut. „Se plimba prin oraș singur sau cu vreun prieten, deghizat și el. De multe ori intra în cârciumi și bea cu oamenii de rând, cerând cu insistență să i se dea vinul cu ocaua lui Cuza. Într-o zi, trecând pe lângă o santinelă, se oprește pe loc și înfiripă următorul dialog cu soldatul care mânca o ridiche cu pâine: „Mă cunoști?/Nu, domnule/ Sunt și eu în armată/ Bucătar?/ Nu, mai mare/ Căprar?/ Nu, mai mare/ Sergent?/ Mai mare/Sublocotenent?/ Sunt mai mare!/ Căpitan?/ Mai sus ceva/ Maior?/ Mai mare/ Colonel?/ Și mai mare/ General?/ Și mai mare, baiete/ Aoleo, n-oi fi Vodă-Cuza?/ Chiar el/ Dacă e așa, să-mi ții pâinea și ridichea ca să-ți prezint arma”, a scris Dumitru Teleor, în cartea „Anecdote din viața lui Cuza-Voda”.

Astfel, prin aceste inspecţii incognito, a reuşit să depisteze tâlharii, corupţii şi pe mulţi dintre cei care căutau să trăiască în afara legii. De aici a rămas şi celebra poveste cu Ocaua lui Cuza şi Moş Ion Roată. Pe lângă asta, a rămas în istorie ca fiind acel domnitor care a reorganizat administrația locală și centrală, creând un sistem administrativ modern și eficient. A introdus funcții publice bazate pe competență și profesionalism, înlocuind sistemul de nepotism și corupție care era predominant înainte de reformă. El a promovat educația publică și a pus bazele unui sistem de învățământ modern în Principatele Unite. A deschis școli, a introdus programe de studiu actualizate și a încurajat educația pentru toate clasele sociale.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button