O biserică de pe teritoriul României, victimă colaterală a raidurilor Rusiei (Foto)
Părintele Tudor Pascale e îngrijorat. Mica sa biserică din Plauru, care veghează cimitirul de pe malul drept al fluviului, e în pericol să se prăbușească din cauza bombardamentelor Kremlinului asupra portului Izmail, aflat la 300 de metri distanță de lăcașul de cult.
Miercuri foarte devreme, începând cu ora 2, forțele ruse au atacat din nou depozitele de cereale din porturile ucrainene de la Dunăre. De data asta, exploziile au fost mai puternice în comparație cu atacul de la începutul lunii august.
Dronele n-au mai intrat pe teritoriul românesc, dar au distrus peste 13 mii de tone de grâu, iar fumul gros și fărâme de zid au trecut granița, înspăimântându-i pe localnicii din satele de pe malul drept al râului.
Despre suferințele românilor, lipsiți de apărare în fața dronelor ruse, George Simion, liderul AUR, nu a vorbit niciodată, cu toate că, în discursurile sale, se arată îngrijorat de problemele concetățenilor. Însă teama de Moscova e mult mai mare.
Românii care trăiesc pe malul drept al fluviului, la câțiva metri de război, au fost dați uitării și de coaliția PSD-PNL, care se află la guvernare, deși, în repetate rânduri, liderii politici au spus că sunt protejați de granițele NATO.
La ora 02.40, în dimineața zilei de 23 august, asupra portului Izmail a avut loc un al doilea raid cu drone, lansat de Rusia, în această lună.
„A durat până pe la ora 4. Au fost șapte explozii puternice. S-au zgâlțâit toate geamurile”, a povestit preotul Florin Tudor Pascale, într-un interviu telefonic acordat Spotmedia.ro.
Biserica din satul Plauru, aflată la câțiva zeci de metri de malul Dunării, a fost afectată și de acest al doilea atac al rușilor asupra portului Izmail.
Primarul Tudor Cernega a declarat pentru Spotmedia.ro că „de data asta biserica s-a crăpat”.
Pe parcursul zilei de miercuri, 23 august, preotul Tudor Pascale s-a aflat la fața locului pentru a evalua pagubele.
PLAURU. Biserica de pe teritoriul României, aflată la 300 de metri de zona de conflict, afectată în urma bombardamentelor – Foto: Florin Tudor Pascale, pentru Spotmedia.ro
„A bubuit mult mai tare. Zguduiturile resimțite au fost mai puternice în comparație cu raidul din data de 2 august”, a mai povestit primarul Tudor Cernega.
„Cred că au fost 10-12 drone, care au atacat în jur de o oră și jumătate. Nu au existat suspiciuni că vreuna a trecut în teritoriul românesc, dar au lovit puternic o clădire înaltă, aflată lângă silozul din port”, a adăugat edilul din Ceatalchioi.
Mii de tone de grâu, distruse
„Un alt atac al Rusiei asupra porturilor de la Dunăre. 13 mii de tone de cereale au fost distruse ca urmare a raidului asupra portului Izmail”, a anunțat Alexander Kubrakov, ministrul Dezvoltării și Infrastructurii din Ucraina.
„Mai multe terminale și depozite private de cereale au suferit pagube importante. O mare parte din grâul compromis era destinat pentru export în Egipt și România”,