Războiul dincolo de Ucraina: De ce situația din Niger privește UE și cum (nu) și-a băgat Wagner coada
A spune că păpușarul care manevrează totul este Putin (sau brațul înarmat Prigojin) e o narațiune convenabilă Kremlinului.
De regulă, scrie profesorul Brian Klaas de la UCL, într-o analiză publicată în The Atlantic, briciul lui Occam e cel care ne dă explicația bună: dincolo de titlurile senzaționale și occidentalo-centriste, care caută mâna Rusiei în lovitura militară din Niger, cauza ar putea fi mult mai simplă: un general amenințat cu concedierea îl concediază el pe președintele Mohamed Bazoum, îl ia ostatic și proclamă un nou regim.
Vineri a expirat ultimatumul dat puciștilor din Niger de către liderii statelor africane reunite în ECOWAS, în pofida amenințării că orice desfășurare de forțe va duce la uciderea președintelui pro-vestic, luat captiv la finalul lunii iulie de gruparea care a organizat lovitura militară.
Cronologia faptelor însă, atrage atenția Brian Klaas, nu dovedește că în spatele rebeliunii din Niger s-ar afla nici Kremlinul, nici Wagner, dar astea nu înseamnă că nu vor încerca să scoată profit din toată afacerea.
De altfel, percepția occidentală că Rusia/Wagner ar fi pus la cale minuțios și strategic întregul plan al loviturii militare nu face decât să le dea capital lui Putin și Prigojin. Acesta din urmă s-a și urcat pe valul puterii și și-a adjudecat victoria, mirosind PR-ul și banii.
Niciun comentator credibil nu a afirmat în mod legitim că Kremlinul sau Wagner ar fi organizat lovitura militară din Niger, scrie și Deutsche Welle, care îl citează pe secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken:
„Credem că ceea ce s-a întâmplat și ceea ce continuă să se întâmple în Niger nu a fost instigat de Rusia sau de Wagner”.
„Într-adevăr, nu există multe dovezi că Rusia ar fi fost în spatele loviturii de stat”, a declarat pentru DW Elena Pokalova, din Washington, expert în afacerile legate de Wagner.
Deși nu există nicio dovadă concretă că mercenarii Wagner sunt deja în țară, Pokalova a mai spus că ea crede că Nigerul este „suficient de important” pentru președintele rus Vladimir Putin, încât Kremlinul ar putea sprijini trimiterea de luptători acolo.
„Nu cred că Prigojin va avea probleme în a aduna în jur de 1.000 până la 2.000 de oameni pentru asta”, a spus ea.
„Acesta este exact genul de victorie de care Putin are nevoie în acest moment, din cauză că nu își atinge obiectivele în Ucraina”.
La fel ca mulți alți analiști, Pokalova, citată de DW, avertizează că, dacă Nigerul îl va contracta pe Wagner, națiunea acestei țări bogate în uraniu ar putea avea încă și mai multă instabilitate internă, încălcări ale drepturilor omului, autoritarism și suprimarea protestelor democratice.
Aceasta este, de altfel, și opinia unuia dintre cei care urmăresc cu pricepere Rusia, Mark Galeotti, directorul Mayak Intelligence și autorul mai multor volume consacrate Rusiei, dintre care cel despre Vorîi v zakone (hoții în lege) rămâne de referință:
„Arată mai degrabă oportunist decât un plan strategic.