Coincidență în plin scandal Gheboasă. Modificarea legii privind incitarea la ură deschide ședința de Guvern de joi
Marcel Ciolacu. Inquam Photos/ Octav Ganea
Ironic sau nu, primul proiect de pe agenda de joi a Guvernului vorbește despre incitarea la ură.
”1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal” arată agenda Guvernului de mâine.
Iată despre ce e vorba:
”Articol unic.
Articolul 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 369. Incitarea la violență, ură sau discriminare
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Cum arată în prezent articolul ce urmează a fi modificat: ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Acest proiect vine ca o ironie în plin scandal Gheboasă. Astfel, agenda Guvernului pare să țină pasul cu agenda presei sau cu agenda mondenă.
Amintim că trapperul Gheboasă a indignat opinia publică prin versurile melodiilor sale interpretate pe scena festivalului Untold. Și nu doar opinia publică. Jandarmeria l-a amendat și a sesizat și CNCD.
”În data de 6 august a.c., ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasa, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispoziție.
În urma analizării informațiilor și verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”” arată comunicatul de presă al Jandarmeriei.
Jandarmii au transmis că au sesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News