Comentarii

Pace contra teritorii, în Ucraina – o idee vest europeană conceptual greșită

Sigur că politicienii europeni sunt speriați de consecințele războiului din Ucraina. Inflația generată de creșterea prețului la produsele petroliere și la gaz a dus la deteriorarea nivelului de trai din țări ca Franța, Germania, Italia. Asta înseamnă că popoarele respective, nemulțumite, ar putea sancționa politicienii aflați acum la guvernare. Iar acești politicieni miopi gândesc că ar fi convenabil pentru ei să sacrifice o parte din Ucraina pentru interesele lor politice, interese care sunt direct influențate și de profitul marilor capitaliști.

Unitatea Europei, care a fost la începutul conflictului superbă și emoționantă, se fisurează încetul cu încetul. La început, țările europene au fost oripilate de invazia rusă, de sălbăticia războiului dus de aceștia și au reacționat emoțional.

Acum, la trei luni de război, marile puteri europene fac calcule și se sperie văzând cât costă ajutorarea Ucrainei, cât costă susținerea principiului că orice stat are dreptul de a hotărî singur ce cale vrea să urmeze și în ce alianțe vrea să intre, cât va costa reconstrucția Ucrainei.

Probabil că mult mai mult decât ar fi costat o acțiune concertată la nivel european de reducere drastică a dependenței de gazul rusesc. Politicienii se simt vinovați pentru această stare de lucruri, iar o revenire la situația anterioară i-ar spăla de rușine.

Italia dorește ca Ucraina să devină o țară neutră și să ajungă la un acord cu Rusia privind statutul Crimeei și Donbasului. Nu-i nimic altceva aici decât vechea și nociva idee care a dus la invazia Ucrainei, cea a cedării de teritorii pentru pace.

Italia nu negociază deocamdată cu Rusia, ci doar ,,îndeamnă” Ucraina să ia chestiunea asta în considerare. Dar Ucraina nu poate accepta această idee pentru că dacă ar porni negocieri de pace de la acest considerent ar însemna să trădeze oamenii care au luptat eroic împotriva Rusiei, ar însemna să-și trădeze naționalismul care a susținut armata sa în condițiile în care rușii erau superiori și numeric și ca armament. Ar însemna să se trădeze pe sine, ceea ce ar fi inacceptabil pentru națiune.

Mesajul italian care susține că Ucraina trebuie să devină o țară ,,neutră” este extrem de nociv. După ce ministrul de externe francez a susținut public că Ucraina are nevoie de un deceniu sau un deceniu și jumătate ca să aibă șansa să candideze la primirea în NATO, italienii susțin și ei același lucru. Italienii sunt dispuși să facă această concesie Rusiei ca situația ră revină la cea anteriaoră lunii februarie anului curent.

Rusia nu poate accepta să se retragă din Ucraina ca urmare a unor negocieri de pace, asta ar însemna că ,,operațiunea sa specială” s-a soldat cu un eșec. Dacă Rusia nu poate susține frontul și renunță la teritoriile cucerite înseamnă că armata sa nu e capabilă să păstrăze ce a obținut.

Rusia nu poate pleca învinsă militar din Ucraina și nu poate accepta să plece ca urmare a unor negocieri de pace pentru că sub povara înfrângerii s-ar sparge în bucăți.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button