„De ce nu reușește România să-și valorifice enormul potențial de resurse pe care îl are?“ / Mircea Coșea: Spun un lucru care poate deranjează!
Economistul Mircea Coșea a explicat care este principala problemă care stopează potențialul României de a-și valorifica resursele și de a se dezvolta.
În cadrul emisiunii „Totul despre bani“, la DC News, Mircea Coșea a dat răspunsul la întrebarea „e ce nu reușește România să-și valorifice enormul potențial de resurse pe care îl are?“
„Se va întâmpla un lucru care e deja un trend istoric în România. Aici e o chestiune care trebuie discutată cu liniște și la un nivel intelectual foarte înalt și anume de ce România nu reușește să-și valorifice enormul potențial de resurse pe care îl are?
Unii au scris, chiar la începutul secolului XX, despre faptul că nu avem această trăsătură de antreprenori, de manageri. Nu e adevărat! Românii care merg în străinătate și ajung oameni de mare valoare. Alții vorbesc despre cultura noastră mioritică, dar nici asta nu e adevărat“, a explicat Mircea Coșea.
CITEȘTE ȘI – EXCLUSIV „Cum este posibil ca un muncitor din construcții să nu plătească taxe?“ / Mircea Coșea, replică dură pentru politicieni
„Este altceva! E vorba de o selecție a clasei politice care se face în mod greșit. Conducătorii nu sunt întotdeauna nici foarte bine pregătiți, dar nici foarte bine legați de ceea ce se întâmplă în țară. Politicienii noștri țin mai mult la cum sunt lăudați la Bruxelles decât sunt lăudați în circumscripția electorală în care au fost ei aleși.
Important e să ne spună ce fac ei la Bruxelles? E tragi-comic să vedem cum se laudă că au dat mâna cu cineva sau ne urează bună dimineața de la Bruxelles. Ei trebuie să fie cu țara, iar cu Bruxelles-ul doar în măsura în care Bruxelles-ul ajută țara. Transformările făcute de România în ultimii 30 de ani sunt enorme. România a reușit să fie una dintre țările cu cel mai mare avans în reducerea decalajelor, a ridicat nivelul de trai, nivelul de PIB/cap de locuitor, dar nu am ajuns la nivelul la care puteam. E problemă de ritm! Ritmul nostru e prea lent. Mergem înainte, dar atât de lent și imprecis, ocolind toate pietricele care ne ies în cale, încât nu reușim să valorificăm la maxim ceea ce avem.
O țară care are producția agricolă a României trebuia să fie primul exportator de pe continent. Nu putem, că avem concurenți mari, dar să ne ridicăm capacitatea încât să exportăm noi roșii în Turcia, nu invers, să exportăm noi pepeni în Iran, nu invers, se poate. Unde e explicația? Îmi e greu să spun…
Există o lipsă de atașament, de legătură între cei care reușesc să fie cineva în țara asta și dorința lor de a ajuta această țară. Cum cineva este foarte bun, cum pleacă. Avem olimpici la matematică, dar statisticile arată că doar 10% din ei s-au întors în România când au terminat studiile. I-am gonit noi! Nu le-am oferit condițiile de a fi elite.
Am să spun un lucru care poate deranjează.