Politica

”Doamne ferește să se întâmple ceva până în iulie 2024 în Europa!”: Se știe deja că nu prea mai sunt bani. Toată rezerva de criză s-a consumat

Cerealele ucrainene care vor tranzita România au devenit, din nou, subiectul principal în țara noastră, fiind totodată coșmarul fermierilor și agricultorilor români. Rusia consideră că are destulă producție pentru a alimenta Africa, chiar și gratis, așa că nu a mai văzut utilitatea acordului de la Marea Neagră, avertizând că ar putea fi atacate nave comerciale, în lipsa unui acord. Astfel, singurul drum deschis cerealelor ucrainene a rămas cel prin România, Polonia luând poziție în fața exporturilor ucrainene prin teritoriul său. Ne amintim ultima discuție despre cum cerealele de tranzit ale Ucrainei nu sunt verificate la graniță, fiind considerat că doar trec prin România. Și totuși – pe sub mână – au rămas în România o mare parte (Portul Constanța ajungând neîncăpător) afectând direct fermierul român. Și, dacă se va continua pe acest mecanism, situația din țara noastră se anunță și mai grea. 

EXCLUSIV  Drumul cerealelor din Ucraina, prin România. Dragnea, angajat la fiul său, în agricultură: Situația fermierilor români este gravă. ”De ce să îi ajutăm?”

În acest context, în interviul acordat DCNews, Carmen Avram a fost întrebată dacă nu ar putea fi despăgubită Ucraina pentru cerealele sale și, astfel, să nu mai afecteze atâtea state din UE. 

Europarlamentarul PSD a venit cu un răspuns surprinzător: ”Nu prea mai sunt bani în Europa, asta e trist. La nivelul Comisiei Europene se știe deja că nu prea mai sunt bani. Dacă apar situații neplăcute, să sperăm că nu, Doamne ferește, până când se încheie acest mandat, în iulie 2024, nu o să mai fie rezerve de bani pentru a sări în ajutorul statelor care au probleme. Rezerva de criză, de exemplu, care este alocată Politicii Agricole Comune, a fost epuizată (au fost inundații devastatoare în Italia, secetă în Spania, problema noastră din România cu despăgubirile). Toată rezerva de criză de 450 de milioane de euro s-a consumat. Sunt tot felul de programe care rămân descoperite”. 

În plus, UE s-a împrumutat mulți bani pentru crizele din acești ani, în special pandemia de COVID-19, la o anumită dobândă, dar a venit inflația și dobâzile au crescut, fiind o presiune financiară foarte mare în acest moment. 

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

carmen avram

criza

europa

rezerva

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button