Guvernul creşte taxele, dar doar pentru românii simpli. OMV, iertată de o taxă de 1 miliard de euro. Liviu Dragnea: Nu au curaj să vorbească despre asta
Guvernul României ar urma să vină cu măsuri fiscale care vor creşte o parte din taxe. Asta deşi colectează deja mult mai puţin alte ţări din UE. Spre exemplu, la impozitul pe profit, România colectează de 4 ori mai puţin decât media europeană. Exista, însă, o soluţie care ar fi adus României 20 de miliarde în plus la buget anual.
Răzvan Dumitrescu, Liviu Dragnea şi Bogdan Chirieac au discutat, la „Ce se întâmplă”, despre acest subiect, şi au evidenţiat faptul că, după ce noile măsuri vor fi implementate, cei care vor plăti vor fi tot românii simpli, nicidecum marile companii. Cei trei au adus aminte şi de faptul că OMV a scăpat de plata unui miliard de euro, taxă de solidaritate, după ce legea a fost modificată.
Iată mai jos dialogul dintre cei trei.
Răzvan Dumitrescu: Am datele de la Comisia Europeană şi m-am uitat cum strângem noi impozitele. România strânge, la impozitul pe venit, doar în zona a 2,4% din PIB. Media în UE e de 9,8% din PIB. Ăştia din UE strâng impozit circa 9,8%, România 2,4%. Bulgaria strânge 3,3%, atenţie. Deci România e pe ultimul loc. În general, pe cules de impozite, suntem la 27,5% din PIB, faţă de media europeană de 42% din PIB. Dacă România strângea 38% din PIB, aveau anual 20 de miliarde în plus la buget.
Bogdan Chirieac: Cu banii ăştia, triplam pensiile speciale, şi le măream cu 1% pe cele pe contribuţie.
Răzvan Dumitrescu: Făceam şi investiţii, nu mai aveam nici deficit de 6,4% din PIB.
Liviu Dragnea: Să ieşim din zona viselor, că sunt vise astea.
Răzvan Dumitrescu: Dar nu visez, că toţi pot.
Bogdan Chirieac: Chiar aşa, cum pot toţi din Occident să colecteze atât?
Liviu Dragnea: Cum s-a putut şi la noi între 2017 şi 2019. Sărisem de 30%, plecând tot aşa, de la 25%, de la Cioloş. Era în creştere. Aşa cum şi gradul de îndatorare publică scăzuse. Faptul că se colectează din impozitul pe venit mai puţin decât în UE arată două lucruri. Pe de o parte, că veniturile sunt mici, comparativ cu PIB-ul, iar pe cealaltă parte că sunt puţini angajaţi.
În al doilea rând, când vii cu nişte măsuri care teoretic ţi-ar asigura 6 miliarde în plus, punând biruri şi taxe pe cei mici, asta înseamnă că pui biruri şi taxe pe români, care oricum plăteau şi care nu te pot certa.
R. Dumitrescu: Ba da, la vot te pot certa.
L. Dragnea: Nu mai sunt sigur. După ce românii au votat de două ori la rând cu Băsescu, de două ori la rând cu Iohannis, eu nu mai sunt atât de sigur că o să îi certe. Dacă nu cumva apare iar vreo manipulare cu 2-3 luni înainte de alegeri.
Oricum, poţi colecta foarte mult de la cei care produc mult. Doar că nu au curaj să vorbească despre asta,