Ce salariu are șeful ANSVSA, numit în funcție la numai 33 de ani. Datorii până în 2053
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are ca principal rol protejarea sănătății pe lanțul alimentar. Președintele ANSVSA are rang de secretar de stat și este numit pentru cinci ani.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) funcționează ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.
Cadrul legislativ de funcţionare a ANSVSA este:
Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor
Hotărârea Guvernului nr. 1415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităţilor din subordinea acesteia.
Misiunea Autorității se realizează prin protejarea sănătății de-a lungul întregului lanț alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producție, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor și promovând igiena alimentară și informarea transparentă a consumatorilor cu privire la alimente și sănătatea și bunăstarea animalelor, potrivit site-ului oficial al ANSVSA.
Activitățile pe care le are în vedere ANSVSA sunt:
Autorizarea și certificarea în domeniile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor
Monitorizarea și controlul activităților din domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor
Realizarea cadrului juridic și elaborarea reglementărilor specifice activităților din domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor
Testări de laborator
Autorizare laboratoare private
Stabilirea protocoalelor de export cu țări terțe
Managementul situațiilor de criză
Monitorizarea pesticidelor
Sprijinirea combaterii risipei alimentare.
Organigrama ANSVSA
Potrivit site-ului oficial, ANSVSA este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, medic veterinar, și de trei vicepreședinți, din care minimum doi medici veterinari, cu rang de subsecretar de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului, pentru o perioadă de cinci ani.
Astfel, organigrama ANSVSA cuprinde președintele autorității, Cabinetul președintelui, Consiliul Științific, Consiliul Consultativ, Direcția Generală Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Direcția Generală de Control Oficial.
Instituțiile subordonate ANSVSA sunt:
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală
Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară
Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar
Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene și a Municipiului București.
Președintele ANSVSA este dr. Alexandru Nicolae Bociu, iar vicepreședinți sunt dr. Csutak Nagy Laszlo, dr. Dănuț Păle și dr. Ioan Oleleu, iar secretarul general este dr. Mihai Ponea, funcție pe care o exercită cu caracter temporar, prin detașare.
Cabinetul președintelui ANSVSA este condus de dr. Cristian Mortasivu. Directorii generali ai ANSVSA sunt: dr. Velizar Barbuli, care exercită, cu caracter temporar, funcția publică de conducere vacantă de director general al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, dr. Ioan Duicu, director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor și dr. Costel Togan, care exercită, cu caracter temporar, funcția publică de conducere vacantă de director general al Direcției Generale Control Oficial.
Directorii institutelor de referință sunt:
Dr.