”Despre asta este Green Deal-ul”. Florian Marin arată diferența: Ce s-a schimbat, de exemplu, în finanțarea construcției de autostrăzi
Florian Marin, reprezentantul României în Consiliul Economic și European, a vorbit la DCNews despre Green Deal și impactul pe care îl are asupra omului.
Uniunea Europeană pregătește, încă din 2019, programul Green Deal care vine cu nenumărate ținte pentru Europa, în primul rând sunt două ”borne” importante, în 2030 și 2050, dar și România ia parte la acest Green Deal și își asumă anumite lucruri în acest sens.
Florian Marin, reprezentantul României în Consiliul Economic și European, a explicat ce reprezintă acest Green Deal și ce impact are asupra omului.
”Înainte de toate, Green Deal-ul sau modul în care ar trebui să ne raportăm la această nouă realitate economică vizează nouă caracteristică în privința dezvoltării și anume durabilitatea.
Ce înseamnă durabilitatea în linii foarte generale? Înseamnă că trebuie să ne dezvoltăm, să generăm creștere într-o manieră în care nu afectăm nevoile și oportunitățile de dezvoltare care vizează generațiile viitoare.
Lucru care pare simplu, corect față de generațiile viitoare, însă este extrem de complex și greu de realizat. Ca răspuns la această nouă caracteristică atașată conceptului de dezvoltare teritorială, Comisia europeană și Instituțiile Europene, căci nu este doar CE, ține și de Parlament și de Consiliu, a fost lansat un pachet de legi, care se numește Green Deal.
Pactul verde european presupune un pachet de care normative care vizează principalele sectoare economice sau principale surse de poluare: agricultură, industrie, samd.
În linii foarte generale, presupune ca noi să finanțăm nu orice creștere, ci o creștere durabilă. Dacă până acum finanțam construcția unei autostrăzi, acum trebuie să luăm în calcul că acea autostradă să îndeplinească anumite criterii de sustenabilitate.
Sustenabilitatea în termeni extrem de largi nu presupune numai impactul asupra omului, ci și impactul asupra biodiversivității. Presupune un mod de a ne trăi viața într-o manieră în care creștem în același timp sau reducem consumul de resurse. Căci până la urmă de aici apare problema. Activitatea noastră de zi cu zi, activitatea economică și nu numai, presupune un consum de resurse care a crescut semnificativ.
Acesta, pe fondul creșteri demografice, tot acest consum de resurse trebuie redus astfel încât spațiul naturii biodiversității să se refacă, pentru că noi dacă vom consuma în același ritm, sigur, generăm un impact semnificativ asupra biodiversității, dar și asupra omului, a sănătății umane, printre altele.
Și atunci, în acest Green Deal constituie parte integrantă acte normative care vizează sănătatea solului, modul în care producem alimente, modul în care producem anumite tipuri de echipamente, modul în care ne deplasăm, modul în acre tratăm deșeurile.
Green Deal trebuie văzut într-o manieră în care vine ca un răspuns la complexitatea de probleme pe care dezvoltarea urbană și rurală le ridică asupra viitorului, în termeni mult prea abstracți.
Dar în linii politice, cam despre asta este Green Deal-ul”, a declarat Florian Marin, reprezentantul României în Consiliul Economic și European, în cadrul dezbaterii DCNews privind ”Reducerea riscurilor legate de poluare: investiții verzi,