România, țară de tranzit în spălarea banilor. ”Se fac tranzacții ca să se piardă urma originii ilicite, după care sunt exportate sumele în exterior”
Vicepreşedintele Oficiului Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Constantin-Ilie Aprodu, a afirmat că România este doar o ţară de tranzit în ceea ce priveşte spălarea banilor şi a explicat şi cum se întâmplă acest lucru.
„Principalele surse de provenienţă a sumelor care ulterior sunt supuse spălării provin din infracţiuni. Evaziunea fiscală are un procent important, după care urmează corupţia, dar şi traficul de droguri, de persoane. Sunt domenii cu nivel ridicat de risc şi care alimentează cu bani de origine ilicită piaţa naţională”, a declarat Constantin-Ilie Aprodu, vicepreşedintele ONPCSB, pentru DC NEWS.
România, ţară de tranzit pentru spălarea de bani
„Din punct de vedere al României, comitetul de evaluare Moneyval constată că România este o ţară de tranzit. Infracţiunea de spălare a banilor, cu precădere infracţiunile mari de spălare a banilor, care presupun sume importante şi care pot afecta stabilitatea statelor membre sau stabilitatea internaţională, pune România ca ţară de tranzit. Drept pentru care considerăm că sumele mari transfrontaliere, care au relevanţă în privinţa asta, au origine ilicită pe alt teritoriu.
Pe teritoriul României se înfăptuiesc mai multe tipuri de tranzacţii ca să se piardă urma originii ilicite, după care sunt exportate sumele în exterior şi introduse în sisteme care permit, de tip paradis fiscal, care nu au un mecanism foarte bine pus la punct, în sensul că nu îi interesează foarte mult provenienţa sumelor”, a mai spus Constantin Aprodu.
Întrebat în ce domenii din România este riscul de spălare de bani mai mare, vicepreşedintele ONPCSB a declarat că „aţi ajuns la una dintre cele mai importante activităţi din România în ultima perioadă, adică evaluarea naţională a riscului. Este prima evaluare naţională de care dispune România. Pentru ea am avut ajutorul Consiliului Europei, prin experţi desemnaţi. Interesul major este şi al Comisiei Europene, şi al Consiliului Europei. Cunoaşterea riscului este conceptul cel mai important care guvernează aceste sisteme de prevenire şi combatere a spălării banilor.
Se consideră că atunci când fiecare dintre entităţile raportoare cunosc foarte bine riscurile, politicile publice sunt coerente şi au eficienţă, eficacitate. Necunoaşterea riscului înseamnă că nu ştii să gestionezi riscul”.
„Evaluarea naţională a riscurilor este un document public. Poate fi accesat pe [email protected]. Acolo este identificat fiecare tip de activitate sau zonă în funcţie de nivelul identificat”, a concluzionat Constantin-Ilie Aprodu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News