Comentarii

Gheorghe Ursu, ucis din nou la Curtea Supremă. Securitatea, achitată – Video

Ancheta cu privire la moartea, în spitalul penitenciarului Jilava, a unui opozant al regimului comunist a început în 1990.

După 33 de ani, cea mai înaltă instanță din România achită definitiv doi ofițeri de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu.

Decizia reprezintă un nou eșec al sistemului de justiție în ce privește abuzurile din perioada regimului comunist.

Procesul Gheorghe Ursu, alături de Dosarul Revoluției și cel al Mineriadei din 13-15 iunie, rămân răni deschisă care arată că autoritățile din România nu sunt pregătite să accepte adevărul despre crimele poliției politice din subordinea lui Nicolae Ceaușescu.

După 30 de ani de investigații și procese în cazul Gheorghe Ursu, Securitatea a fost achitată din nou, cei doi anchetatori ai disidentului nefiind pedepsiți pentru moartea acestuia în timpul cercetării penale.

Pe parcursul timpului, în acest caz au fost condamnați la închisoare, pentru omor, Marian Clită, un deținut de drept comun, trimis de anchetatorii poliției politice în celulă, pentru a-l teroriza pe Gheorghe Ursu, Mihai Creangă și Tudor Stănică, ofițeri de Miliție, implicați și ei în arestarea și anchetarea inginerului și scriitorului român pentru presupuse legături cu postul de radio „Europa Liberă”.

În mod surprinzător, ofițerii de Securitate au fost achitați de instanța supremă, confirmând un precedent toxic pentru sistemul de justiție din România, acela că fosta poliție politică a regimului Ceaușescu nu e vinovată de violențe, tortură și fapte inumane împotriva cetățenilor, în perioada comunistă.

Începutul

Sâmbătă, 21 septembrie, 1985, în București a fost o zi însorită, cu nori răzleți pe cerul unui oraș fără culoare, ce trecea printr-o perioadă dificilă.

Penele de curent dăduseră peste cap viața oamenilor, lipsa alimentelor, a medicamentelor și a hainelor transformaseră existența de zi cu zi într-o cursă pentru supraviețuire.

De o săptămână începuse școala, iar străzile se mai animaseră de grupuri zgomotoase și vesele de elevi, dar adulții continuau să se înghesuie în mijloacele de transport în comun care circulau cu ușile deschise, cu oameni agățați de ele, iar magazinele alimentare afișau rafturi goale sau unele pe care erau înșirate câteva conserve de legume stinghere.

În fața blocului cu patru etaje din Drumul Taberei a oprit o mașină a Miliției. Agenții aveau mandat de percheziție pentru un apartament cu trei camere din blocul respectiv, arestând un bărbat de 59 de ani, cu păr rar, cărunt, o frunte înaltă și ochi scăpărători, plini de inteligență. În urma percheziției găsiseră suma de 17 dolari americani.

Bărbatul nu s-a opus reținerii și a urcat în Dacia veche, cu suspensii slăbite, alături de milițienii care-i răscoliseră casa, plecând spre Direcția Cercetări Penale a Inspectoratului General al Miliției din București, instituție aflată în aceeași clădire cu Direcția Cercetări Penale a Securității, pe Calea Victoriei.

VIDEO. La 30 de ani de la Revoluție, reprezentanți ai elitei statale ascund încă abuzurile și crimele Securității din perioada regimului Ceaușescu – Surse: TVR/ Documentar, YouTube/ Arhiva TVR, Dosar Instanță,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button