Politica

Victor Negrescu, raport prin care  propune invalidarea veto-ului Austriei privind extinderea spațiului Schengen, înregistrat oficial la Parlamentul European

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu

Raportul europarlamentarului PSD, Victor Negrescu, prin care se propune justificarea legală a voturilor din Consiliu, limitarea în timp privind deciziile recomandate de Comisie și Parlamentul European și, în consecință, invalidarea veto-ului Austriei privind intrarea României în spațiul Schengen, a fost înregistrat oficial la Parlamentul European, urmând să fie discutat în Comisia pentru Afaceri Constituționale și adoptat de plenul legislativului european în toamna acestui an.

„Acest raport permite clarificarea disputelor de natură juridică dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliu. În documentul înregistrat oficial de Parlamentul European se regăsesc referințe exacte la situația aderării României la spațiul Schengen: întârzierile repetate și absența unei decizii în ciuda recomandărilor venite de la instituțiile europene responsabile, lipsa unei justificări legale valide a veto-ului Austriei și încălcările tratatelor și legislației europene generate de acest caz, în special cele cu privire la principiul cooperării loiale.

Raportul prezintă, totodată, și soluțiile legale pentru astfel de situații: limitarea timpului de decizie la nivel de Consiliu, obligativitatea justificării legale a voturilor din Consiliu și invalidarea veto-urilor care contravin legislației europene sau trecerea la un sistem simplificat de validare sau de vot.

Prevederile acestui raport pot să constituie, după aprobarea sa în plen, un instrument legal de presiune asupra Austriei, cât și un suport pentru inițierea de către Comisia și Parlamentul European a măsurilor fie pentru procedură simplificată, fie pentru atacarea deciziei privind extinderea Schengen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Raportul urmează să fie dezbătut în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European în data de 4 septembrie. Votul la nivel de comisie este prevăzut la finalul lunii octombrie, iar votul în plen, până la finalul anului.

 Raportul complet este disponibil aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/AFCO-PR-751581_EN.pdf

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button