Opinie Ana Maria Iordache şi Ludmila Petrescu, PwC. Importurile din afara Uniunii Europene de produse care generează emisii ridicate de CO2 vor fi taxate în UE: Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM)
Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din ţări non-UE în UE vor fi cel mai probabil afectate de Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) şi trebuie să se înregistreze ca declarant în scopuri CBAM. Din octombrie 2023, importatorii/declaranţii acestor mărfuri în UE vor trebui să respecte anumite obligaţii conform regulamentului CBAM.
CBAM reprezintă unul dintre elementele cheie ale pachetului „Fit for 55” al Uniunii Europene şi va contribui la realizarea obiectivului ambiţios al UE de reducere cu 55% a emisiilor de carbon în comparaţie cu nivelurile din 1990 până în 2030 şi de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Obiectivul acestuia este de a împiedica anularea eforturilor pe care UE le face pentru a reduce emisiile din cauza unei creşteri a emisiilor în afara Uniunii, care ar fi determinată de relocarea producţiei în ţări din afara UE sau de creşterea importurilor de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon.
Practic, CBAM va fi o taxă aplicabilă importului de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon din afara Uniunii Europene.
Care este scopul Regulamentului CBAM?
CBAM îşi propune să abordeze riscul de relocare a emisiilor de carbon prin introducerea unei taxe la import pentru sectoarele care generează emisii ridicate de dioxid de carbon, echivalent cu tarifarea carbonului pentru bunurile produse la nivel local (adică Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii).
În prezent, în UE există cca. 11.000 de unităţi de producţie a materiilor prime acoperite care fac obiectul Sistemului European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (denumit ETS). Există mult mai mulţi producători din afara UE care sunt supuşi altor regimuri (deseori cu costuri mai mici). Aceste organizaţii au un avantaj competitiv – acest avantaj va creşte pe măsură ce UE creşte preţul carbonului.
Pe scurt, ETS înseamnă că întreprinderile achiziţionează certificate pentru emisiile legate de carbon şi contribuabilul restituie aceste certificate pentru fiecare tonă de emisii generată pentru anul în cauză.
Solicitând producătorilor din afara UE să declare emisiile încorporate şi ulterior să plătească o taxă suplimentară, UE asigură condiţii de concurenţă egale, protejând producţia internă, fără a afecta competitivitatea pieţei locale.
Domeniul de aplicare al CBAM: mărfuri şi emisii
Categoriile de produse din domeniul de aplicare al CBAM sunt aluminiu, fier şi oţel, produse minerale, îngrăşăminte, electricitate, hidrogen, precursori şi produse din aval din oţel şi fier. O extindere la alte produse este probabil să aibă loc în viitor.
Emisiile care intră în sfera de aplicare sunt emisiile directe şi, în anumite condiţii, indirecte de gaze cu efect de seră din procesul de producţie a mărfurilor asupra cărora producătorul deţine controlul direct. Comisia va evalua metodologia pentru emisiile indirecte şi posibilitatea de a include mai multe produse din aval înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie.
Calendarul CBAM şi acţiunile necesare
Din 1 octombrie 2023 până în 31 decembrie 2025,