Cum arată și cine a fabricat dronele cu care ucrainenii au lovit Podul Crimeea – Galerie foto
Au parcurs zeci de kilometri ascunse sub suprafața apei, reușind să scape de monitorizarea inamicilor.
Au lovit podul la distanță de 20 de minute una de cealaltă, provocând închiderea acestuia până la jumătatea lunii septembrie.
Experții consideră că dronele folosite de ucraineni sunt de ultimă generație, fiind produse la Kiev.
La jumătatea lunii mai, reprezentanții armatei ucrainene au anunțat lansarea unei noi drone navale, Toloka TLK-150. Aceasta seamănă, mai degrabă, cu o torpilă de submarin, dar e autonomă, deplasându-se puțin sub suprafața apei.
De la începutul conflictului, Ucraina a avut un dezavantaj important în ce privește defensiva marină. Flota Rusiei era imensă, masivă și considerată a fi stăpâna Mării Negre.
Dar această superioritate a primit o lovitură puternică în 14 aprilie 2022, atunci când crucișătorul Moskva, nava amiral al flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat în urma unui atac cu proiectile, lansat de ucraineni de la țărm.
18 nave ruse, de dimensiuni mai mari sau mai mici au fost scoase din luptă de forțele ucrainene de la începutul conflictului, fără a avea loc vreo confruntare pe mare.
Militarii Kievului, în lupta cu navele ruse, au folosit artileria și dronele.
Loviturile primite de podul Kerci, în dimineața zilei de luni, 17 iulie, au fost executate cu ajutorul a două drone maritime, operate de la distanță de militarii ucraineni.
Al doilea atac asupra celui mai important obiectiv strategic din peninsula Crimeea a provocat reacții amestecate la Moscova – de la furie și promisiuni de răzbunare, la stânjeneală și tăcere.
Pe principalele canale de Telegram din Rusia, care au publicat informații despre conflict, nu se discută despre faptul că podul a fost scos din uz o perioadă lungă de timp, ci mai mult despre faptul că nu e suficient de bine păzit.
Pentru a doua noapte la rând, forțele Kremlinului au atacat Odessa cu drone iraniene, provocând „ore de coșmar”, cum a declarat un oficial ucrainean, citat de Reuters.
Oficialii ruși au anunțat că au distrus mai multe depozite unde se aflau drone navale, confirmând faptul că raidurile au legătură cu atacul asupra construcției de peste strâmtoarea Kerci.
KREMLIN. Vladimir Putin le-a cerut șefilor armatei să atace Odessa ca răzbunare pentru lovirea podului Kerci. Președintele Rusiei nu a reușit să-și păzească importantul obiectiv strategic din peninsula anexată în anul 2014 – Foto: Kremlin.ru
Brave 1 este o platformă online, lansată de forțele militare ucrainene, la scurt timp după începerea războiului, unde mai mulți ingineri, programatori, experți și proiectanți dezvoltă noi tipuri de arme pe care guvernul ucrainean le finanțează și, apoi, le produce.
Toloka TLK-150 este a patra generație de drone navale dezvoltate de Ministerul Apărării din Ucraina, folosind proiecte și tehnologie realizată prin colaborarea experților de pe platforma Brave 1.
Din primele date ajunse la cunoștința publicului după anchetele efectuate de ruși, dar și după reacția acestora, atacul asupra podului Kerci a fost efectuat cu drone din ultima generație,