Ce se întâmplă cu prețurile la energie de la Hidroelectrica. Anunț pentru toți clienții, în direct
Bogdan Badea, preşedintele Consiliului Director al Hidroelectrica, a venit cu un anunţ important pentru toţi clienţii companiei, dar a explicat şi de la ce a pornit criza din energie de anul trecut.
„Mulţi consumatori casnici au ales Hidroelectrica pe piaţa de energie. Contractele sunt pe un an de zile, înţeleg. A fost şi o campanie negativă la adresa dvs, s-a spus că să vedeţi ce o să păţiţi, cât o să plătiţi. Aşteptăm o creştere a tarifului aplicat de Hidroelectrica? Se întâmplă ceva deosebit în piaţă? Ce le puteţi spune consumatorilor casnici care au ales Hidroelectrica?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Odată cu noul cadru de reglementare intrat în vigoare de la 1 ianuarie, piaţa de energie s-a calmat. Am avut, în perioada anterioară, preţuri ale energiei mult sub preţurile cu care am fost obişnuiţi în ultimul an. E o situaţie naturală, în general în al doilea trimestru preţurile la energie sunt scăzute datorită hidraulicităţii pe care ar trebui să o avem în mod normal. Anul trecut nu s-a întâmplat asta, dar s-a întâmplat anul ăsta. Şi în viaţa companiei există o anumită ciclicitate din punct de vedere al resurselor hidro. Sunt ani secetoşi, cum a fost anul trecut, ani medii sau ani cu precipitaţii excedentare. Este un ciclu pe care am învăţat să îl gestionăm, astfel încât să nu afectăm nici profitabilitatea companiei, dar nici să fim în situaţia de a nu ne onora contractele. Hidroelectrica dispune de o capacitate importantă de stocare a apei în marile lacuri, care se poate duce la 3 terrawaţi oră, astfel încât în momentele de secetă să folosim această resursă pentru a furniza energia electrică necesară tuturor.
De la ce a pornit criza din energie din 2022 în România
Pentru că făceaţi referire la piaţa de furnizare, acolo lucrurile anul trecut au fost extrem de complicate pentru noi. A fost o migraţie masivă de clienţi către noi, datorită preţurilor atractive. Am considerat că e normal să apropiem preţurile pe care Hidroelectrica le oferă consumatorilor finali de preţurile cu care eram obişnuiţi să vindem pe piaţa en-gross. Am constatat din păcate că acestea erau multiplicate de câteva ori ca valoare până să ajungă în casa fiecăruia dintre noi.
Noi energia o vindem către orice operator care are licenţă de furnizare. Au fost multe fenomene care au influenţat piaţa de energie, de la companii care au vândut energie la preţuri competitive către clienţii finali fără să o fi achiziţionat în prealabil, şi cred că aceasta a fost cea mai mare problemă care a generat criza de anul trecut, peste care s-a suprapus şi criza regională.
Am atras atenţia de nenumărate ori ANRE asupra acestei chestiuni, pentru că e important când obţii o licenţă de furnizor să ai şi marfa. Nu de puţine ori cei care ofertează pe piaţa de energie nu au marfa, şi se bazează pe achiziţii din piaţa pentru ziua următoare, care e volatilă, şi acolo s-au înregistrat cele mai mari preţuri.
Ori,