Comentarii

Premierul Ciolacu are de ales: ori majorează acum taxele şi impozitele plus reducerea cheltuielilor bugetare, ori vinde toată Hidroelectrica ca să facă rost rapid de 40 mld. lei, cât este gaura bugetară. Sau poate să nu facă nimic, dar aruncă în aer stabilitatea economică, politică şi socială a României, adică practic ne aruncă într-un război

Nimeni nu vrea majorări de taxe, impozite, nimeni nu vrea introducerea altor taxe, şi pe bună dreptate. Chiar şi preşedintele Iohannis, care de obicei este extrem de laconic, a reamintit publicului că nu susţine majorarea taxelor şi impozitelor.

Companiile, organizaţiile patronale, camerele de comerţ, brokerii, adică toată lumea businessului, avertizează că orice modificare a sistemului fiscal în sensul majorării de taxe şi impozite sau eliminarea facilităţilor fiscale – IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară – va arunca în aer economia.

Dar înainte ca economia să fie dinamitată de schimbarea fiscalităţii, situaţia catastrofală actuală a bugetului de stat va arunca în aer în câteva luni echilibrul economic, politic şi social.

Dacă nu se ia acum vreo măsură fiscală, gaura bugetară din acest an se îndreaptă spre 40 de miliarde de lei, dacă nu chiar 50 de miliarde de lei. Iar această gaură bugetară se adaugă la deficitul bugetar bugetat deja, de 68 de miliarde de lei, adică vom avea o gaură totală de peste 100 de miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro.

Acum câteva luni, când gaura bugetară suplimentară era de 20 de miliarde de lei, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că acest lucru este o obscenitate. Când ne îndreptăm către o gaură suplimentară de 40 de miliarde de lei, adică direct în zid, ce va mai spune Isărescu?

Din punct de vedere fiscal, al deficitului bugetar, al încadrării în parametrii bugetari asumaţi la începutul anului, anul 2023 este compromis, este pierdut. Conform calculelor, deficitul bugetar se îndreaptă spre 7% din PIB, faţă de 4,4% cât era estimat.

Ca să crezi că poţi să strângi din piaţă în a doua parte a anului 40 de miliarde de lei în plus fără să faci nimic, fără majorări de taxe şi impozite şi fără reduceri de cheltuieli, este o iluzie. Economia nu poate creşte peste noapte ca să ai mai multe venituri la buget decât cele prognozate, şi oricum economia este în pierdere de viteză destul de accelerată.  

Noul guvern a venit cu două măsuri populiste – plafonarea adaosului comercial pentru reducerea preţurilor alimentelor şi nişte facilităţi de 50 de milioane de euro pentru fabricile de construcţii, în condiţiile în care aceste măsuri nu rezolvă cea mai mare problemă legată de situaţia bugetului.

Constructorii, dezvoltatorii imobiliari au nevoie acum să vândă stocul de apartamente deja construit şi care stă degeaba, plus să înceapă proiecte noi, nu are nevoie de facilităţi pentru a creşte producţia de materiale de construcţii, în condiţiile în care actualele materiale de construcţii sunt pe stoc. Mai degrabă, guvernul Ciolacu ar fi putut să reducă TVA-ul pentru apartamentele de peste 120.000 de euro de la 19% la 5%, ca să mai deblocheze o parte din cerere şi din bani.

Economia deja pierde viteză, iar creşterea de 2,8% pe care s-a bazat bugetul s-ar putea să fie o ţintă mult prea ambiţioasă.

Ministerul Finanţelor tot lucrează la un pachet de măsuri fiscale,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button