Opinie EY: ANAF intensifică eforturile de colectare prin controlul marilor averi
În Monitorul Oficial al României nr. 585/28.06.2023 a fost publicat Ordinul nr. 920/13.06.2023 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu privire la persoanele fizice cu averi mari, prin care sunt reglementate mai multe aspecte privind conformarea şi controlul marilor averi, ceea ce se traduce într-o intensificare a eforturilor ANAF de a colecta, în totalitate şi la timp, cât mai multe venituri către bugetul de stat.
Ordinul nr. 920/13.06.2023 reglementează, în concret, următoarele: definiţia persoanelor fizice cu averi mari; modalitatea de stabilire/estimare a averii; definirea grupurilor PFAM, PFAM extins; desemnarea structurii competente care să deruleze programul de creştere a conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari (Direcţia generală control venituri persoane fizice – DGCVPF).
Astfel, persoana fizică cu avere mare este definită ca fiind persoana fizică rezidentă fiscal în România care deţine o avere, atât în ţară, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de Euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României.
În ceea ce priveşte valoarea averilor, Ordinul nr. 920/13.06.2023 aduce claritate prevăzând că estimarea acestora se va realiza pe baza datelor şi informaţiilor cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile şi activele financiare deţinute, averea fiind considerată suma celor trei elemente.
Totodată, sunt reglementate şi noţiunile de Grup al persoanelor fizice cu averi mari şi Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari, astfel:
- Noţiunea de Grup al persoanelor fizice cu averi mari se referă la persoanele fizice a căror avere estimată depăşeşte suma de 25 de milioane de Euro
- Noţiunea de Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari se referă la Grupul persoanelor fizice cu averi mari la care se adaugă persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini până la gradul al doilea ai/ale acestora.
Contribuabilii ce fac parte din Grupul persoanelor fizice cu averi mari şi/sau din Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari urmează să fie informaţi că fac parte dintr-un astfel de grup, printr-o notificare care va cuprinde mai multe informaţii privind încadrarea în criteriile de avere, cele trei elemente pe baza cărora a fost estimată averea şi aspecte legale despre conformare. În prezent, persoanele fizice identificate cu risc fiscal sunt notificate de către organele fiscale în vederea conformării, în cazul în care acestea constată diferenţe semnificative între veniturile declarate de către contribuabili şi veniturile estimate ca fiind realizate de către aceştia pe baza anumitor indicatori fiscali şi patrimoniali. Notificarea de conformare reprezintă un pas procedural anterior iniţierii unui control fiscal (dar ulterior analizei de risc).
De asemenea, grupul de persoane fizice cu averi mari, precum şi grupul extins de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii contribuabililor persoane fizice care au o avere estimată mai mare de 25 milioane Euro, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării contribuabililor persoane fizice a căror avere a scăzut sub pragul sus-menţionat.