După listarea Hidroelectrica la Bursă, ce se întamplă în continuare astfel încât să nu rămânem doar cu o simpla poză? 6 decizii concrete pe care premierul Ciolacu le poate lua (transparentizarea şpăgii de la Otopeni) astfel încât Bursa să devină un loc pentru atragerea de capital, în primul rând de către companiile private româneşti
Miercuri, 12 iulie, pentru câteva ore atenţia marilor investitori şi a pieţelor bursiere internationale se va îndrepta către România, către Bucureşti, către Bursa de Valori de la noi, pentru prima zi de listarea la Bursă a companiei Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din România, cu o capitalizare care va depăşi 10 miliarde de euro. Spre comparaţie, OMV Petrom, care este cea mai mare companie din România din punct de vedere al cifrei de afaceri, are o capitalizare bursieră de numai 6,7 miliarde de euro.
Hidroelectrica, unde nu statul a vândut acţiuni, ci Fondul Proprietatea, a fost cel mai mare IPO – ofertă publică de vânzare de acţiuni, din Europa din acest an şi s-a încheiat cu succes, având în vedere banii stranşi, 1,6 mld euro şi condiţiile geopolitice şi economice în care s-a desfăşurat, ceea ce este un lucru remarcabil, mai ales că vine din România, o economie care nu prea se bazeză pe Bursă în atragerea de finanţare şi unde numărul de investitori este doar o fracţiune din numărul celor care joacă la pariuri sau şi-au băgat banii în crypto.
Este remarcabil faptul că piaţa de retail a reuşit să strângă ordine de peste 1 miliard de euro, ceea ce arată că există ceva interes şi pentru acţiuni cotate la Bursă.
Dacă întreabă cineva, unii dintre beneficiarii IPO-ului Hidroelectrica sunt şi cei care ţipă că ne vindem ţara străinilor. 30% din banii strânsi de Fondul Proprietatea se reîntorc în conturile a 8 milioane de romani care au pensie privată Pilon II.
Succesul IPO-ului Hidroelectrica trebuie văzut şi în contextul unor pieţe bursiere extrem de tensionate şi a unor investitori extrem de reticenţi, având în vedere inflaţia din lume, creştere dobânzilor la euro şi dolari (creşterea dobânzilor înseamnă scăderea acţiunilor), având în vedere că economiile occidentale plus China se chinuie să nu intre în recesiune, la care adăugăm situaţia geopolitică internaţională extrem de complicată. Faptul că o companie din România, fie ea cea mai mare şi cea mai green, dintr-o ţară vecină cu razboiul din Ucraina, a strâns 8, 1 miliarde de lei, adică 1,63 miliarde de euro în două săptămâni, arată că există ceva interes şi pentru România.
Miercuri, preşedintele Iohannis, premierul Ciolacu plus liderii politici care asigură guvernarea PSD-PNL, vor băga capul în poza de la Banca Naţională unde este programată listarea oficială la Bursă a Hidroelectrica şi când de la ora 10.00 vor începe să se coteze acţiunile Hidroelectrica.
Dacă IPO-ul a fost un succes, evoluţia acţiunilor la Bursă pe termen scurt dar mai ales pe termen lung va fi o altă poveste, având în vedere analizele care arată că acţiunea este supraevaluată şi istoricul unor alte acţiuni care au iesit pe piata prin IPO şi unde preţul a scăzut ulterior.
https://www.zf.ro/zf-24/stefan-vuza-cel-puternic-antreprenor-bursa-valori-bucuresti-subscris-21987453
Să nu uităm că Hidroelectrica nu s-ar fi listat niciodată la Bursă dacă nu ar fi fost o condiţie în PNRR. De peste 10 ani se discuta despre această listare şi niciun guvern PSD,