În ce stare se află bătrânii preluați din azilul din Voluntari. Ministrul Alexandru Rafila, noi informații
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit actualizări privind starea victimelor azilului din Voluntari, Ilfov.
„După ce au fost preluați de DSU, aceștia au fost îndrumați către două dintre spitalele militare din București: Spitalul Militar Central și Spitalul Militar Gerota. Câțiva, aproximativ nouă, au rămas internați, iar Ministerul Sănătății a organizat ieri o celulă de criză. Managerul Spitalului Obregia ne-a ajutat în această activitate, alături de dr. Gabriel Diaconu, care este psihiatru. Am reușit împreună cu medicii de la Obregia, inclusiv rezidenții din an terminal, să examinăm toți acești pacienți.
Mulți dintre ei aveau nevoie de corectarea medicației pentru o patologie psihiatrică. Alții au fost îndreptați spre alte spitale unde existau patologii de altă natură. Lucrurile, cel puțin din punct de vedere medical, sunt stabilizate în momentul de față.
Aveau nevoie de suport medical permanent
Problema care a apărut este legată de faptul că multe dintre aceste persoane vârstnice care sunt internate în astfel de centre de îngrijire au nevoie de suport medical permanent, fie că au problemele cognitive, și încercăm să găsim foarte rapid o soluție. Ne-am dori ca o parte din aceste centre să poată colabora direct sau chiar să fie considerate secții exterioare ale unor spitale de psihiatrie.
Este o asociație a spitalelor de psihiatrie din România și lucrăm deja la un mic proiect încât centrele care găzduiesc astfel de persoane să beneficieze de asistență medicală permanentă. Nu poți să ignori această urmărire permanentă necesară. În zona aceasta cu siguranță vom găsi o soluție”, a transmis ministrul Sănătății, duminică seara, la B1 TV.
Cum pot ajuge astfel de persoane să aibă grijă de vârstnici?
„Vă întreb, ca medic, ca profesor… Cum e posibil ca în aceste centre private să lucreze asistenți medicali de o asemenea cruzime? Oameni care îi sedau. Nu ar trebui să treacă prin niște filtre aceste persoane?”, a întrebat moderatoarea Laura Chiriac.
„Nici nu cred că trebuie să ne gândim neapărat la profesia de asistent medical. Aici, discutăm de o condiție subumană, discutăm de educație, civilizație, compasiune. Nu te duci să îngrijești bătrâni, dacă tu urăști bătrânii. Mi se pare incredibil! Nu te faci învățător, dacă nu suporți copiii. De ce te angajezi să faci o astfel de activitate, când conduita ta este de a-i supune la tot felul de chinuri fizice și psihologice? Mi-e greu să înțeleg cum se poate ca astfel de oameni să se uite în oglindă în fiecare zi și să cheltuie cu multă dezinvoltură banii pe care îi câștigă de pe urma acestor oameni”, a răspuns ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News