Comentarii

România anunță, în premieră, un sprijin militar consistent pentru Ucraina. Ce s-a schimbat?

E pentru prima dată de la începutul războiului când, într-un raport oficial din țara noastră, apare asocierea termenilor „lider regional” și „ajutor militar” oferit Kievului, ceea ce marchează o modificare de atitudine a autorităților de la București față de modul cum comunică despre efortul pe care-l fac pentru scurtarea sângerosului conflict din țara vecină.

  • România devine un centru regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe avioanele F-16.
  • În luna martie, doi piloți ucraineni au fost testați la o bază americană, iar în urma examinării, experții din SUA au spus că sunt necesare patru luni de antrenament pentru pregătirea pe aparatele F-16.
  • SUA și aliații nu vor ca aceste aparate de zbor să fie folosite în luptele actuale, dar situația de pe front e destul de complicată, iar deciziile au mai fost schimbate în trecutul apropiat.
  • Ucraina nu are superioritate aeriană și din acest motiv nu poate dezvolta operațiuni combinate cu un impact major asupra liniilor defensive ruse.
  • Summit NATO: Conducerile celor 31 de state membre vor încerca să dea un mesaj de solidaritate, condamnând din nou agresiunea Rusiei, dar vor căuta soluții și pentru rezolvarea cererii de aderare a Suediei.

În ședința CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Țării) din 6 iulie, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, România anunță, în mod oficial, un ajutor militar pentru țara vecină.

De asemenea, întâlnirea condusă de Klaus Iohannis a marcat și absența directorului SRI Eduard Hellvig, care își făcuse publică plecarea cu trei zile înainte ca ședința să aibă loc. Locul său din Consiliu a fost ocupat de Răzvan Ionescu, director-adjunct al SRI.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe avioanele F-16”, se arată în comunicatul oficial dat publicității de Palatul Cotroceni, la sfârșitul ședinței.

„Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, se precizează în declarație.

„Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, se mai subliniază în documentul oficial.

Inclusiv Ucraina

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, autoritățile de la București au secretizat informațiile despre sprijinul militar acordat de țara noastră Kiev-ului.

La prima ședință care a avut loc după îndepărtarea directorului SRI Eduard Hellvig, România face un anunț contrar politicii de secretizare de până acum, dezvăluind faptul că autoritățile se vor  implica activ în antrenarea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor multirol F-16.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button