O sărbătoare dificilă pentru regina de 96 de ani, dar o mare petrecere pentru britanici – Reportaj foto-video de la Londra
- Un weekend în care milioane de oameni se distrează pe străzile orașelor transformate în uriașe pub-uri.
- Mai mulți activiști pentru protecția animalelor au încercat să oprească parada jubileului de platină.
- În jur de 100 de lei costă o porție de mâncare și un pahar cu vin la petrecerile care au loc în aer liber.
Zeci de mii de oameni sunt pe străzile Londrei în acest lung weekend, cu ocazia jubileului de platină. Sărbătoarea e mai mult una populară decât oficială.
Din păcate, din cauza vârstei, regina Elisabeta nu a putut participa la multe evenimente. N-a defilat în caleașca regală și nici nu a asistat la slujba de la Catedrala St. Paul din dimineața zilei de vineri.
Părți ale orașului au fost transformate în imense pub-uri unde se consumă tone de vin și de bere. De exemplu, în Mayfair, o întreagă stradă a fost amenajată cu mese și locuri în care se vinde șampanie și vinuri scumpe la pahar. Londonezii nu fac economii în acest weekend, deși prețurile nu sunt mici.
Galerie foto: 15 imagini care prezintă cum au petrecut britanicii jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a – Foto: Spotmedia.ro
Admirația și afecțiunea publicului pentru regina Elisabeta
Pentru o porție de cartofi la cuptor cu felii de friptură de vită, fel de mâncare intitulat pompos “Jubilee Beef”, se plătește 12 lire, iar un pahar de 125 de mililitri de vin italian costă alte 5 lire. O sută de lei de persoană costă o participare plăcută și austeră la marea sărbătoare londoneză în cinstea celor 70 de ani de când regina Elisabeta a II-a se află pe tronul Marii Britanii.
“Pe măsură ce sărbătorim viața lungă a reginei, nu există nicio îndoială despre admirația și afecțiunea publică de care se bucură”, a scris Polly Tonbee în cotidianul “The Guardian”, aceasta fiind o republicană declarată.
“Rămâne o emblemă a fastului, chiar dacă demnitatea națională este distrusă de actualul premier. Ea și-a condus cu pricepere capricioasa familie prin șapte decenii de schimbări abrupte. Ne place sau nu, a devenit un reper în viețile noastre”, a mai adăugat ea.
Anglia are doar 8 sărbători pe parcursul anului, în comparație cu media europeană de 12,8. România are în jur de 15 zile libere pe an. Numărul lor variază în funcție de weekenduri.
Forțe de ordine prietenoase
În Londra se profită din plin de mica vacanță. Deși mulți locuitori ai orașului au plecat, și mai mulți, atât din Marea Britanie cât și din întreaga lume, au venit să asiste la evenimentele legate de jubileul de platină.
Pe străzi sunt mulți australieni, americani, turiști din Canada, dar și europeni.
Forțele de ordine sunt prezente, dar nu au nimic din agresivitatea cu care suntem obișnuiți în România. Aici, polițiștii sunt văzuți încă de oameni ca membri ai comunității, se bazează pe ei și le cer ajutorul.